Instellingen

KPN: Bij mobiele bereikbaarheid hoort ook mast van 48 meter

Archief

REGIO - 'Een mast van 48 meter bijna in je achtertuin is niet altijd plezierig, maar als je bereik wilt hebben, hoort dat er op bepaalde plekken wel bij', zegt Jacob Groote die verantwoordelijk is voor de mobiele netwerken bij KPN. Hij reageert hiermee op de uitkomsten van een enquête over mobiele bereikbaarheid die Omroep West, in samenwerking met de NOS, heeft gehouden. Daaruit komt naar voren dat in Zuid-Holland 17 procent van de ondervraagden op een speciale plek in huis moet gaan staan om mobiel bereik te hebben.

Groote schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt door het mobile netwerk van KPN. Sinds 2015 is het telecombedrijf bezig met een investeringsprogramma om de dekkingsgraad nog beter te krijgen. 'Maar vergunningen voor nieuwe antennes kosten tijd, onder meer vanwege inspraakprocedures', aldus Groote.

Vodafone laat in een reactie op het onderzoek weten dat het realiseren van dekking binnenshuis steeds moeilijker wordt door 'de huidige generaties mobiele netwerken en steeds beter geïsoleerde woningen'. De telecomprovider introduceert dit najaar 4G-bellen en wifi. 'Hierdoor zijn onze klanten telefonisch beter bereikbaar op plekken waar de 2G- of 3G-dekking niet doordringt.'