Instellingen

Studentenhuizen in Leiden, Delft en Den Haag gaan energie besparen

© Robbert van Cleef

DEN HAAG - Studenten kunnen veel geld besparen en een bijdrage leveren aan een schoner milieu door beter te letten op hun energieverbruik. Dat is het idee achter de Student Energy Challenge van studentenhuisvester DUWO. Nu het stookseizoen weer begint, doet een aantal huizen in Leiden, Delft en Den Haag mee.

De studentenhuizen gaan een half jaar lang de strijd met elkaar aan wie de meeste energie bespaart. Daarmee kunnen ze prijzen winnen, maar de studenten zullen het ook op een positieve manier in hun portemonnee voelen.

Bij de wedstrijd van 2015-2016 bespaarden de deelnemers gemiddeld 97 euro per persoon. Alle deelnemers samen bespaarden zo'n 10.000 euro.

Kleine inspanningen

Bij de eerste wedstrijd - waaraan alleen Leidse studentenhuizen meededen - werd nog uitgegaan van een haalbare besparing van 15 procent. Al snel bleek dat de deelnemende studenten met kleine inspanningen veel grotere besparingen kunnen realiseren. Bij de laatste wedstrijd bespaarde het winnende huis 39 procent aan energie, terwijl alle deelnemers gemiddeld 25 procent bespaarden.

DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten bewuster te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. Met de wedstrijden wil DUWO studenten laten zien dat ze zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun energieverbruik. Bij de huizen die eerder hebben deelgenomen aan de wedstrijd blijkt het zuinige energiegebruik blijvend.