Instellingen

Deze week in Tijd voor Nostalgie

Koningin Juliana bezoekt het Westland 1961/
Koningin Juliana bezoekt het Westland 1961/ © Historisch Archief Westland

DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.

Maandag 31 oktober (afl 21)

• Een aflevering van Nostalgia over Leiden. Koningin Wilhelmina krijgt een ere docteraat titel aan de universiteit van Leiden in 1925. Zij krijgt deze ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de universiteit en verder de spoorwegramp aan 'De Vink' bij Leiden op 9 september 1926.
• We kregen een mooie film van Ingrid Altorf over het bloemencorso van Rijnsburg in 1975 of 1976 opgenomen op de Rijnsburgerweg.
• Tot slot een film van het historisch archief Westland over de komst van Koningin Juliana naar het Westland in 1961.

Dinsdag 1 november (afl 22)

• Een Polygoon-Profilti film uit 1935 over de groente- en fruitkwekers in het Westland, de zogenaamde glazen stad. De gewassen worden nog grotendeels met de hand gekweekt. En de kassen worden met kolenovens verwarmd.
• Verder een opvoedkundige film, waarbij men laat zien dat door slechte woonomstandigheden gebrek aan duidelijke leiding, jongeren ontsporen. In die tijd noemde men dat baldadigheid.

Woensdag 2 november (afl 23)

Op 2 november worden in de Katholieke kerk alle overledenen herdacht. De overledenen van het afgelopen jaar, maar ook diegene die eerder zijn heen gegaan. Bij dat herdenken hoort een viering en een bezoek aan het kerkhof. Tijdens de dienst worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd en wordt er een kaarsje voor hen aangestoken.

De documentaire 'Allerzielen' gaat over dit katholieke gebruik. Amanda van der Duin heeft nog maar een paar maanden geleden haar moeder verloren. Ellen Harteveld heeft haar zoontje Ivo verloren 21 jaar geleden. Zij vertellen hun verhaal en waarom zij Allerzielen vieren.

Donderdag 3 november (afl 24)

• Twee Polygoonfilms vandaag. De eerste gaat over de Tour de France in 1954. Deze editie startte in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De renners fietsten dwars door onze regio om vervolgens te eindigen in het Belgische Brasschaat. Een historisch en spannend wielerverslag van de Tour de France in Nederland.
• De tweede film is van een wedstrijd voor politiehonden in het park Ockenburg in Den Haag. Deze is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging ten ere van haar 50-jarig jubileum. De film is oorspronkelijk uitgezonden in 1959 in het Polygoon journaal.
• De aflevering wordt afgesloten met een amateurfilm over de Hofjes van de Hofstad uit 1986. Iemand heeft deze grappige film gemaakt over de vele hofjes die Den Haag rijk is. Helaas weten wij niet wie de filmer is, dus mocht u dat nou weten, meld u zich dan even via tijdvoornostalgie@omroepwest.nl

Vrijdag 4 november (afl25)

Plekken van Herinnering met Wim Willems. Vandaag gaat het over de de Oostindische stad met de Pasar Malam Besar, Tjalie Robinson en Toko Toet. En elke vrijdag zenden we films uit van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Deze reportage gaat de komst van de romeinen naar Zuid-Holland.