Instellingen

Zoetermeers 'hennepbedrijf' schikt voor ruim twee miljoen met OM

De inval bij PG Worldwide in 2013
De inval bij PG Worldwide in 2013

ZOETERMEER - Een voormalig Zoetermeers bedrijf en drie mannen die daar aan het roer stonden, moeten de Staat ruim twee miljoen euro betalen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er op grote schaal witgewassen. Beide partijen hebben daarover een schikking getroffen.

Het toenmalige PG Worldwide kwam bij de politie in beeld in een groot drugsonderzoek. Het Zoetermeerse bedrijf, destijds een groothandel in de agrarische sector, zou volgens het OM medeplichtig zijn geweest aan hennepteelt door materialen te leveren. Ondertussen zette PG Worldwide miljoenen om.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is naar voren gekomen dat PG Worldwide de wet ter voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zou hebben overtreden. 'Veelvuldig werden ongebruikelijke contante betalingen niet gemeld en om de meldingsplicht te voorkomen werden grote betalingen over meerdere facturen verdeeld', aldus het OM.

Geldboete

Naast het terugbetalen van twee miljoen euro, moet het bedrijf ook een boete van 200.000 euro betalen. De mannen die de onderneming aanstuurden, voeren een taakstraf van 75 uur uit. In het drugsonderzoek zijn verder nog twaalf anderen veroordeeld tot celstraffen.

De politie viel PG Worldwide in mei 2013 binnen na een onderzoek van ruim twee jaar. In de kluis werd onder meer een miljoen euro aan contant geld gevonden. Ook op veertien andere plekken werden invallen gedaan.