Scheveningse bonkies bakken met Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk

DEN HAAG - De Scheveningse Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk liet vorige week in een interview met Omroep West weten nog op zoek te zijn naar Scheveningse bakrecepten. Er werd enthousiast gereageerd op onze website. Een van de reageerders, Corine Vrolijk, maakte samen met Annemarie traditionele Scheveningse bonkies.
Volgens Annemarie is het bereiden van de bonkies niet moeilijk. Het bij elkaar krijgen van de ingrediënten voor deze zoete lekkernij is daarentegen een stuk lastiger. 'Bonkies worden gemaakt van bakresten in bakkerijen. Voor thuisbakkers eigenlijk helemaal niet zo praktisch, want je moet heel veel bakken wil je een goede bonkie kunnen maken', aldus Annemarie.
Corine heeft goede herinneringen aan de Scheveningse bonkies. Het gezin van haar vader had elf kinderen en was niet heel rijk. Er kon dus geen echt gebak worden gekocht. 'Maar voor een dubbeltje had je een grote bonk en dat was een lekkere traktatie. Mijn vader nam dat mee naar zijn eigen gezin.'

Een nostalgisch gebakje

De meningen over de smaak van de bonkies zijn verdeeld. Waar Corine ze nog steeds erg lekker vindt, is Annemarie niet helemaal laaiend. Hoewel ze het leuk vindt om het een keer uit te proberen ziet ze het zichzelf niet vaker maken. 'Het is niet mijn favoriet. Het is meer een nostalgisch gebakje, denk ik.' Het recept zal helaas dan ook niet in haar boek belanden.