PvdA: ‘Justitie moet achter radicale Belgische imam aan’

Imam El-Alami Amaouch
Imam El-Alami Amaouch © YouTube
DEN HAAG - Justitie moet onderzoek doen naar de salafistische imam El Alami Amaouch, die naar Nederland wordt uitgezet, om hem zo mogelijk te vervolgen voor haatzaaien en aanzetten tot geweld. Dat vindt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.
Afgelopen weekeinde werd bekend dat de omstreden Marokkaans-Nederlandse imam El-Alami Amaouch
. Als hij dat niet doet, wordt hij door de Belgische autoriteiten naar Nederland overgebracht. De komende tien jaar mag Amaouch België niet in. Amaouch is volgens de Belgische autoriteiten ‘een gif voor onze moslimjongeren’ en hij zou ‘terrorisme verheerlijken’.
Volgens de Belgische krant het Nieuwsblad woonde Amaouch een lange tijd in Den Haag. Hij zou ook hier in de As Soennah moskee hebben gepredikt, maar daar inmiddels niet meer welkom zijn. De As Soennah moskee kon vandaag geen commentaar geven.

'Gevaar voor België is gevaar voor Nederland'

Kamerlid Marcouch volgt zijn komst naar ons land dan ook met argusogen. ‘Want een gevaar voor België is ook een gevaar voor Nederland, een uitzetting naar een ander Schengenland lost dat natuurlijk niet op,’ stelt hij.
De Belgische rechters gaven de Belgische autoriteiten toestemming om deze salafist, alias Abu Hamza, het land uit te zetten. Dit vanwege zijn smeekbeden vanaf de kansel aan Allah, om de dichter Ahmed Assid de tong en benen af te snijden.

Contacten met terroristen

Volgens PvdA’er Marcouch moet de minister er voor zorgen dat Nederland de informatie krijgt die de Belgen ook hebben. Zoals over de contacten van deze salafist met terroristen als Mohammed Merah, die in Toulouse Joodse kinderen vermoorde (2012) en zijn andere activiteiten in extremistische kringen. ‘Als wij niet de informatiepositie kunnen benutten die in België is opgebouwd, krijgt de haatzaaier juist voordeel van de uitzetting. De Schengenlanden moeten dus beter samenwerken in de aanpak van haatzaaiers,’ aldus het Kamerlid.
Verder riep hij religieuze gemeenschappen op om stelling te nemen tegen het salafisme en tegen de salafistische organisaties. Zij ‘vergiftigen uw en onze kinderen, aldus Marcouch. ‘Stel het ter sprake als uw familieleden en vrienden hun kinderen naar salafistische koranlessen sturen, moskeeën bezoeken waarvan bekend is dat die salafistisch zijn en doorbreek het zwijgen over buren en kennissen die naar Syrië zijn vertrokken om zich bij IS aan te sluiten.’