Hollandse Duinen een van de drie mooiste natuurgebieden van Nederland

REGIO - De Hollandse Duinen mag zich een van de drie mooiste natuurgebieden van Nederland noemen. Het natuurgebied ontvangt 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. De andere prijswinnaars zijn het Waddengebied en de Veluwe.
Een kleine 90.000 mensen brachten hun stem uit tijdens de verkiezing, maakte staatssecretaris Martijn van Dam maandagavond in De Wereld Draait Door bekend. De drie winnaars krijgen elk 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. Met het geld kunnen ze hun natuurgebied toegankelijker en bekender maken. Ook krijgen ze een prominente plaats in een landelijke campagne om de Nederlandse natuur aan de man te brengen.


Met de verkiezing hoopt Van Dam het vertrouwde rijtje nationale iconen, zoals de tulp, de molens en Amsterdam, aan te vullen met Nederlandse natuur.

Derde en toch winnaar

Hoewel de eerste drie gebieden uit de publieksverkiezing zijn uitgeroepen tot winnaar, zijn er behoorlijke verschillen in het aantal uitgebrachte stemmen. De top drie is:
- Het Nederlandse Waddengebied (15.135 stemmen)
- De Veluwe (10.053 stemmen)
- Nationaal Park Hollandse Duinen (8.583 stemmen)

Strijkijzer

De verkiezing werd in het Haagse Strijkijzer aan het Rijswijkseplein aandachtig gevolgd. Daar kwamen dinsdagavond organisaties zoals Dunea, Staatsbosbeheer en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap bij elkaar. Gezamelijk werd er gekeken naar de live-uitzending van De Wereld Draait Door. De vreugde was dan ook groot toen staatssecretaris Martijn van Dam het Nationaal Park Hollandse Duinen uit de envelop voor de derde plaats toverde.
'Grandioos', zegt Arjan van den Heuvel van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. 'Als je jezelf derde mooiste natuurgebied van Nederland mag noemen? Ja, dat is nogal wat.' Directeur Wim Drossaert van duinwaterbedrijf Dunea viel zijn collega's na de bekendmaking in de armen. 'Super! We zijn gewoon als jong park derde geworden achter de bekende parken Veluw en de Wadden.'

Vakjury

De jury koos 'NL Delta Biesbosch - Haringvliet' tot vierde winnaar, terwijl die bij het publiek op de vijfde plek eindigde met 7.489 stemmen. Het Nationaal Park Oosterschelde, dat 8.029 vergaarde, valt daardoor buiten de prijzen.IN BEELD: