Koningin Máxima is fan van daklozenkrant: 'Ik koop 'm regelmatig'

Koningin Máxima siert de cover van Straatnieuws. (Gwendelyn Luijk.)
Koningin Máxima siert de cover van Straatnieuws (Gwendelyn Luijk.)
WASSENAAR - Koningin Máxima heeft voor het eerst een interview gegeven aan een daklozenkrant. Het interview is een initiatief van Straatjournaal Haarlem dat haar twintigste verjaardag viert en wordt ook in andere straatkranten geplaatst, zoals Straatnieuws Den Haag/Rotterdam. Krantverkoper Evert van den Brink van het Straatjournaal sprak de vorstin op het terras van de Eikenhorst in Wassenaar.
Dakloos zijn is vaak het gevolg van financiële problemen. Als erevoorzitter van het platform 'Wijzer in geldzaken' vertelt Máxima in het Straatjournaal over het belang van geldlessen op basisscholen en in het MBO. Ook sprak zij als moeder van drie dochters over hoe ouders hun kinderen verstandig met geld kunnen leren omgaan. De drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane krijgen sinds hun zesde wekelijks zakgeld.
'Ze sparen echt enorm. Soms zeggen ze: ‘Mam, dit wil ik echt hebben.’ Dan zeg ik: 'Dat kun je van je eigen geld kopen.' Dan is het: ‘Oh, ik heb het toch niet nodig.’ Dat is bewustwording, want dan weten ze heel goed hoeveel weken ze voor een bepaalde aankoop moeten sparen. Het is heel belangrijk om de waarde van geld te leren.'

Cassettebandje van rockband

Zelf kreeg Máxima vroeger geen zakgeld. 'Ik kreeg wél af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Ik moest mijn creativiteit gebruiken en goed prijzen vergelijken voordat ik iets kon aanschaffen. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.' Haar eerste aankoop was een cassettebandje van een Argentijnse rockband. Dit bandje heeft ze nog steeds.
In het interview gaat de koningin Máxima ook in op de eerste keer dat zij in Argentinië in aanraking kwam met daklozen en over de keer dat ze in Nederland een straatkrant zag.

'Straatkrantverkopers verdienen applaus'

Máxima koopt zelf 'met regelmaat' een straatkrant. Volgens haar verdienen de straatkrantverkopers applaus. Door de verkoop van Straatnieuws proberen straatkrantverkopers weer een eigen bestaan op te  bouwen. De krant biedt hen de kans wat geld te verdienen, sociale contacten op te doen en het geeft hen een zinvolle dagbesteding.  
De krant met het interview met Máxima is vanaf donderdag 3 november te koop.