Instellingen

Zes ouderen slachtoffer van mogelijk dezelfde groep babbeltrucverdachten

De verdachten van de babbeltruc Ameland Zoetermeer.
© Politie
De verdachten van de babbeltruc Weigeliaplein Den Haag.
© Politie

DEN HAAG - Zes ouderen uit Den Haag en Zoetermeer zijn het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De werkwijze en de signalementen van de daders komen overeen. Het is mogelijk dat de babbeltrucs het werk zijn van dezelfde groep vrouwen. Van twee zaken zijn bewakingsbeelden.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 1 november. Meer zaken zijn hier te vinden.

De babbeltrucs vinden plaats in maart, september en oktober. In alle gevallen komen er twee of drie dames op bezoek bij oudere mensen thuis. Ze gebruiken vaak de smoes dat ze van de thuiszorg zijn, of dat ze het slachtoffer willen trakteren op koek. Er wordt twee keer de naam Angelique gebruikt en de signalementen komen elke keer overeen.

Vijf van de zes keer weten de daders buit te maken. Vaak gaat het om geld, pinpassen of sieraden, maar er is ook een unieke lepelcollectie met een waarde van 100.000 tot 130.000 euro verdwenen. Op bewakingsbeelden is één keer een pintransactie vastgelegd. Op andere beelden zijn vier vrouwen te zien die een flat binnen gaan en korte tijd later weer vertrekken.Sleedoornstraat Den Haag

Op woensdag 2 maart wordt er aangebeld bij een 79-jarige mevrouw aan de Sleedoornstraat in Den Haag. Er staat een ‘nieuwe buurvrouw’ voor de deur die een koek bij zich heeft. Ze komt binnen en dan is er plotseling nog een vrouw bij. Nadat ze zijn vertrokken, wordt er gebeld. Iemand heeft de pinpas van mevrouw gevonden en om hem te blokkeren is de pincode nodig. Die geeft ze.

Even later wordt er in Rotterdam geld opgenomen. Er blijkt ook een envelop met contant geld uit huis te zijn verdwenen. De vrouwen die binnen zijn geweest, zijn licht getint en 20 tot 25 jaar oud. Ze hebben een normaal tot slank postuur, zijn 1.60 tot 1.65 meter lang en spraken onderling in een vreemde taal.  

Denenburg Den Haag

Op 19 september zit een meneer van 69 op een bankje voor zijn flat aan de Denenburg in Den Haag. Er komt een vrouw naast hem zitten en ze hebben een leuk gesprek. Ze zegt dat ze iets te eten voor hem wil halen en belt even later bij hem aan. In de keuken eten ze samen een koek en daarna vertrekt de vrouw weer.

Een paar dagen later komt de man er pas achter dat zijn verzameling waardevolle zilveren lepels is gestolen. Die lepels hebben een waarde van 100.000 tot 130.000 euro. Die zijn mogelijk gestolen door iemand anders, terwijl het slachtoffer met de vrouw in de keuken was. Zij is licht getint, jonger dan 30 jaar, 1.60 tot 1.70 meter lang en heeft een slank postuur.

Kastanjestraat Den Haag

Op zaterdag 24 september wordt een 77-jarige meneer de dupe. Er wordt thuis aan de Kastanjestraat in Den Haag aangebeld door een vrouw die vertelt dat ze zijn vrouw kent. Ze heeft een koek voor hem meegenomen en wil die aansnijden. Plotseling is er nog een tweede vrouw in huis.

Later ontdekt meneer dat er een koffer met sieraden weg is. De vrouwen die hij heeft gezien, zijn licht getint, 25 tot 30 jaar en 1.50 tot 1.60 meter lang. Ze droegen allebei een hoofddoek.

Weigeliaplein Den Haag

Een 90-jarige mevrouw die woont aan het Weigeliaplein in Den Haag wordt op donderdag 29 september het slachtoffer. Zij vertelt haar verhaal in de uitzending van Team West. Ze wordt gebeld door mensen van thuiszorg, die vertellen dat ze een brief niet heeft opgestuurd. Ze komen daarom even bij haar langs. Even later staan er twee vrouwen op de stoep.

Ze vertellen dat ze haar pinpas hebben gevonden en dat die al is geblokkeerd. Ook willen ze haar trakteren. De vrouw houdt de twee continu in de gaten, maar blijkbaar lukt het een derde persoon om ook binnen te komen en sieraden te stelen uit de slaapkamer. Later die avond wordt er bovendien 1250 euro van haar rekening gehaald. Van die transactie zijn beelden.

Paulinastraat Den Haag

Eind september wordt een 94-jarige mevrouw uit de Paulinastraat in Den Haag gebeld door ene Angelique van de thuiszorg. Op zaterdag 1 oktober staat Angelique samen met een andere vrouw voor de deur. Ze willen even met haar praten en ze komen binnen.

Als ze zijn vertrokken, blijkt er een kistje met inhoud uit de kast in de woonkamer te zijn gestolen. De vrouwen zijn licht getint en 1.60 tot 1.65 meter lang.

Ameland Zoetermeer

De laatste babbeltruc is op zaterdag 1 oktober aan het Ameland in Zoetermeer. Hier wordt er aangebeld bij een 76-jarige mevrouw. Er staat iemand voor de deur die zegt dat ze Angelique van de thuiszorg is. Ze zegt dat ze een feest heeft gehad en dat er veel eten over is. Ze wil dat verdelen en dringt aan om een koek voor mevrouw te snijden.

Ze gaan naar de keuken en dan is er ook een tweede vrouw in huis, die om een pan vraagt. Plotseling ziet het slachtoffer ook een schim van een derde vrouw en dan roept ze dat iedereen weg moet gaan. De vrouwen vertrekken zonder buit, maar zijn wel gefilmd door een camera in de hal van de flat. Mogelijk is één van die vrouwen dezelfde als de vrouw die het geld opnam na de babbeltruc aan het Weigeliaplein.

Herkent u iemand of heeft u andere informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem