Instellingen

'We Are All Being Watched': Snowden live in Pathé Den Haag Spuimarkt

© Ed Hamelink

DEN HAAG - Edward Snowden, de wereldberoemde NSA-klokkenluider, is op donderdag 10 november via een beeldverbinding live aanwezig bij de Nederlandse première van de film over zijn leven.

Na de vertoning van de film, die 'Snowden - We Are All Being Watched' heet, kan het publiek vragen stellen aan de oud-NSA-medewerker.

Dat kan via de hashtag #vraagsnowden op social media. Vanuit Pathé Tuschinski in Amsterdam worden de ingezonden vragen vervolgens aan Snowden gesteld.

Wereldberoemd

Edward Snowden werd in 2013 wereldberoemd omdat hij in Hongkong vertrouwelijke documenten over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA overhandigde aan journalisten. Daarmee maakte hij bekend dat de NSA gewone burgers bespioneert en zette hij bewustwording rond online privacy op de kaart.

De live-verbinding met Snowden is nodig omdat hij niet zelf aanwezig kan zijn. De FBI vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit. Snowden verblijft in Rusland en riskeert arrestatie als hij het land verlaat.

Persoonlijke film

De film over Snowden vertelt het persoonlijke verhaal over wat er gebeurde toen hij duizenden geheime documenten lekte. Onder meer Joseph Gordon-Levitt en Nicolas Cage spelen in de film.

In Den Haag is 'Snowden - We Are All Being Watched' te zien in Pathé Spuimarkt, op donderdag 10 november om 19:50 uur.