Eerste geraniumasiel van Nederland geopend in Leiden

De geestelijk beperkte Jan maakt stekjes van een afgedankte geranium
De geestelijk beperkte Jan maakt stekjes van een afgedankte geranium © Robbert van Cleef
LEIDEN - Is uw tuin al winterklaar? Prima, maar zorg dan dat uw oude geraniums bij Hoeve Cronesteijn in Leiden terechtkomen. Daar geven mensen met een verstandelijke beperking de planten weer een nieuw leven in een heus geraniumasiel.
Begeleider Margreeth van Dam is de drijvende kracht achter het geraniumasiel van Hoeve Cronesteijn. 'Drie jaar geleden zijn we met een bollenasiel begonnen', vertelt Margreeth.
Ondertussen helpt ze Jan en Kees de afgeleverde geraniums uit een houten kist aan de Vlietweg te halen. 'Hier kunnen mensen hun afgedankte geraniums in leggen en dan geven wij ze een tweede leven', vertelt ze verder.

Leuke dagbesteding

Op de boerderij hebben ongeveer dertig mensen met een beperking een leuke dagbesteding en daar is het geraniumhotel nu bijgekomen.'Wij maken stekjes en de moederplant wordt weer opgekweekt. En in het voorjaar worden ze weer uitgeplant of verkocht in ons winkeltje', zegt Margreeth.
'Veel jongens kunnen niet zo heel veel, maar kunnen toch die potjes vullen met stekjes', weet Van Dam. 'In de winter hebben we in de tuin niet zoveel te doen, en dus kwam dit geraniumasiel heel goed uit.'