Instellingen

Ondernemers in centrum Alphen aan den Rijn willen proef met gratis parkeren

© Archief

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ondernemers in Alphen aan den Rijn willen dat er getest wordt of er meer bezoekers naar de binnenstad komen wanneer de eerste 1,5 uur gratis geparkeerd kan worden. Volgens de Vereniging Ondernemers Alphen aan den Rijn (VOA) zou dit voor meer klandizie zorgen en dus meer omzet.

De VOA wil graag een pilot van twee maanden. Wethouder Tseard Hoekstra (VVD) van de gemeente Alphen aan den Rijn reageert positief op het verzoek van de ondernemers, maar wil voordat ze de pilot gaan uitvoeren duidelijke afspraken maken over de bijkomende kosten. Volgens Hoekstra loopt de gemeente tijdens de proef 400.000 euro aan inkomsten mis. 'De gemeenteraad zal dus budget beschikbaar moeten stellen. Maar ook de ondernemers moeten meebetalen', zegt Hoekstra.Volgens Edwin ten Brink, bestuurslid bij de VOA, willen de ondernemers wel meebetalen, maar niet voordat duidelijk is wat er uit de proef komt. De ondernemers vinden ook dat er meer gekeken moet worden naar wat het Alphen kan opleveren.

Parkeerkosten

Een uur parkeren in de binnenstad van Alphen aan den Rijn kost 1,76 euro. De VOA zegt dat uit onderzoek blijkt dat wanneer de eerst uren gratis zijn er meer winkelend publiek komt. De gemeente haalt haar kennis uit een ander onderzoek en zegt dat de parkeerkosten minder zwaar meewegen in vergelijking tot bijvoorbeeld het winkelaanbod.

Hoekstra heeft aangegeven in gesprek te gaan met de VOA en de winkeliers om te kijken hoe ze een proefperiode kunnen realiseren.