Haagse jihadverdachte Laura Hansen blijft voorlopig vastzitten

DEN HAAG - De Haagse jihadverdachte Laura Hansen (21) blijft voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank dinsdag in de eerste pro-formazitting van de strafzaak tegen de vrouw, die in juli naar eigen zeggen met haar kinderen aan IS ontsnapte.
De rechtbank wil dat ze wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De advocate van Hansen verzette zich daartegen en ontkent daarnaast dat Laura lid was van een terroristische organisatie.


Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat nog veel onderzoek moet worden gedaan naar de 'opmerkelijke rol' van de vrouw, die in september 2015 met haar echtgenoot en twee zoons via Turkije naar IS-gebied in Syrië reisde. In juli zei ze in een interview met zender Kurdistan24 dat ze met haar zoons
. Haar man zou haar vorig jaar naar IS-gebied hebben meegevoerd.

Vol overtuiging vertrokken

Uit verklaringen zou blijken dat ze in juli 2015 vol overtuiging naar het gebied vertrok. Van een bankrekening werd 2.000 euro opgenomen en abonnementen werden opgezegd. Ze gaf in haar omgeving aan dat de reis naar IS-gebied een bewuste keuze was en dat zij onder de wetten van de islam wilde leven.
Ook sprak ze volgens de officier van justitie in chatberichten over onthoofdingen door IS, die ze verdedigde. Volgens de officier steeg uit het dossier zowel het beeld op van een 'naïeve, beïnvloedbare vrouw' als van een verdachte 'die uit volle overtuiging naar het strijdgebied vertrok'. Het OM houdt rekening met het 'meest zwarte scenario': dat Laura terug naar Nederland is gestuurd 'met een opdracht'.

Westers gekleed

Hansen verscheen westers gekleed op de zitting en kwam kort aan het woord. Haar advocate vindt dat in de tenlastelegging geen enkel concreet strafbaar feit is benoemd.