Instellingen

Kunstgras van alle voetbalvelden Alphen wordt onderzocht

Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels
Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels © ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn gaat alle kunstgrasvelden laten onderzoeken. Wethouder Michel du Chatinier (ChristenUnie) laat een monster van het granulaat van autobanden opsturen voor een onafhankelijk onderzoek. Dat meldt mediapartner Studio Alphen. Het onderzoek wordt vergoed door de Nederlandse autobandenbranche.

Ook de kunstgras-uitloopstrook langs de atletiekbaan van AAV ’36 wordt onderzocht. Alleen het kunstgras van het Cruyff Court in Zwammerdam wordt niet onderzocht. Dat is een verantwoordelijkheid van Ipse De Bruggen, op wiens terrein het voetbalveld ligt, vindt Du Chatinier.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla waarin twijfels worden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat. In Nederland zijn ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden. Na de Zembla-uitzending ontstond onrust over het gebruik van granulaat van autobanden.

Bestrooid met hetzelfde type granulaat

Alle kunstgrasvelden van de Alphense voetbalverenigingen zijn bestrooid met hetzelfde type rubberkorrels, alleen van verschillende leveranciers. Voetbalverenigingen Koudekerk en Zwammerdam hebben besloten de jongste jeugd niet op kunstgras te laten spelen zolang het onderzoek loopt. De andere clubs hebben geen maatregelen getroffen en volgen het advies van het RIVM, gemeente Alphen en KNVB.

Het RIVM laat een landelijk onderzoek uitvoeren naar de kankerverwekkende stoffen die in het rubbergranulaat zitten. Dat onderzoek moet uitwijzen of de stoffen ook daadwerkelijk een gevaar voor de volksgezondheid zijn. Het RIVM laat honderd velden in Nederland keuren. Du Chatinier hoopt dat ook een Alphens veld wordt meegenomen in het onderzoek en heeft de Alphense velden ‘aangemeld’ bij het RIVM.