Beeldverbod: Bewoners Heesterbuurt in Den Haag mogen Berlage-beeld niet neerzetten

De boeken van Berlage
De boeken van Berlage © Wijkberaad Heesterbuurt
DEN HAAG - Bewoners van de Heesterbuurt in Den Haag mogen geen kunstwerk plaatsen van architect Berlage op de hoek van de Mient en de Valkenboskade. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bepaald. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter het argument van de gemeente Den Haag dat het beeld een verstoring van de 'monumentale as' is.
Bewoners van de Heesterbuurt wilden het kunstwerk plaatsen ter ere van het 100-jarig jubileumfeest van de wijk. Het plan van de wijk is begin vorige eeuw ontworpen door architect Berlage en daarom wilden de bewoners hem eren met een kunstwerk. Zijn beeld van een stapel boeken, minder dan één meter hoog en maximaal vijftig centimeter breed, had de kroon moeten worden op die viering. Maar de gemeente stak daar dus een stokje voor.
Het wijkberaad Heesterbuurt ging tegen dat besluit in beroep, maar verloor deze rechtszaak. Het hoger beroep bij de Raad van State is nu dus ongegrond verklaard. Bestuursvoorzitter Harry Zuidersma is teleurgesteld, maar gaat nu in overleg met de bewoners op zoek naar een nieuwe locatie voor het beeld.