Geen geheim vonnis: boze ex-advocaat beent weg uit rechtszaal

© Pieter Kuipers, Omroep West
DEN HAAG - De Haagse rechtbank had al besloten dat zijn strafzaak achter gesloten deuren werd behandeld, maar dat ging ex-advocaat Michiel K. (53) uit Voorburg woensdag nog niet ver genoeg. Hij wilde dat ook de uitspraak zelf geheim zou blijven, maar dat verzoek ging de rechtbank te ver.
'Dan zal ik de rechtszaal verlaten', zei de gebelgde ex-advocaat, waarop hij weg beende. K. wordt ervan beschuldigd dat hij als advocaat een bedrag van 36.000 euro van een klant, een Turkse tuinder uit het Westland, heeft verduisterd. Verder zou hij geprobeerd hebben een andere  klant voor 1,5 ton te benadelen.
Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan vervalsing van een overeenkomst, door er een valse datum en adres op te zetten. Tijdens een rechtszitting zou hij daar ook nog eens over gelogen hebben, waardoor hij meineed gepleegd zou hebben. Michiel K. is inmiddels geen advocaat meer en failliet. Voor de rechter moet hij zich verantwoorden.

Achter gesloten deuren

K. hamert op dichte deuren omdat hij als advocaat geheimhoudingsplicht had. Zijn eigen zaak in de openbaarheid behandelen, zou betekenen dat hij die deels moet schenden. De rechtbank had er eerder al mee ingestemd dat de zitting grotendeels achter gesloten deuren zou plaatsvinden, maar zijn slachtoffers en zijn curator mochten de zaak wel bijwonen.
Michiel K. vond dat te ver gaan. Zijn curator, die zijn faillissement afwikkelt en daar openbare verslagen over schrijft,  zou ook de rechtszaal uitgezet moeten worden. Die eis werd in juli afgewezen. Woensdag eiste zijn advocaat het opnieuw en weer verwierp de rechtbank deze eis. K.'s advocaat legde daarop de verdediging neer.

Uitspraak openbaar

Ex-advocaat K. zelf bleef nog even zitten. De rechtbank zou in ieder geval de uitspraak achter gesloten deur moeten doen. Ook daar stemde rechtbank niet mee in.   'Een uitspraak wordt altijd in het openbaar gedaan', zei de rechtbankvoorzitter.
De zaak werd zonder verdachte en advocaat afgedaan, maar wel achter gesloten deuren. Het Openbaar Ministerie heeft 9 maanden cel geëist en verzoeken gedaan tot het betalen van schadevergoedingen. Uitspraak over twee weken.