Instellingen

Geen meerderheid in Provinciale Staten Zuid-Holland voor verbod op hobbyjacht

Een jager.
Een jager. © ANP).

REGIO - Het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht' kan vooralsnog niet op steun rekenen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering.

De commissie toonde zich in een vier uur durende vergadering ernstig verdeeld: PVV, SP, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren, bij elkaar goed voor 23 zetels, zijn voor het verbod. De drie coalitiepartijen D66, VVD en CDA en oppositiepartij SGP (bij elkaar 27 zetels) zien niets in een verbod. In Limburg stemde D66 al tegen een soortgelijk burgerinitiatief in die provincie, net als CDA, VVD en 50PLUS.

De discussie draait om de afschot te verbieden van vijf zogeheten 'wildsoorten': hazen, konijnen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. Zij staan op de lijst om vrij te worden bejaagd. Het gaat om ongeveer één miljoen dieren in heel Nederland. Het is niet bekend om hoeveel dieren het in Zuid-Holland gaat.

2.600 mensen

In totaal hebben 2.600 mensen in Zuid-Holland hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief. Initiatiefnemer Arjan Smits uit Naaldwijk is blij dat provinciebestuurder Han Weber (D66) heeft toegezegd dat hij gaat uitzoeken om hoeveel wildsoorten het in Zuid-Holland gaat, zodat dit in kaart komt.

Op 9 november nemen de Provinciale Staten een definitief besluit over het verbod op de hobbyjacht.