Instellingen

Den Haag schaft verplichte sekseregistratie m/v af

Trouwen
Trouwen © Archief

DEN HAAG - De verplichte registratie als vrouw of man op formulieren van de gemeente Den Haag zal worden verwijderd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag in antwoord op raadsvragen van de Partij van de Arbeid. Alleen als die registratie wettelijk noodzakelijk is wordt deze gehandhaafd.

De PvdA in de Haagse gemeenteraad was ontevreden met de antwoorden op eerdere vragen deze zomer. Volgens de PvdA deed het stadsbestuur te weinig zijn best om de registratie m/v af te schaffen. 'Want wat is het nut van het aangeven van je geslacht bij het melden van een klacht of de aanvraag voor het ophalen van grofvuil?', vindt de PvdA-fractie.

Het stadsbestuur komt de PvdA daarin nu tegemoet. Het college schrijft dat ze het voorbeeld van Amsterdam wil volgen. Daar is de sekseregistratie afgeschaft bij alle niet-noodzakelijke formulieren. Behalve bij wettelijk voorschrift kan de m/v-vraag vrijwillig worden ingevuld. Bij het niet maken van een keuze tussen m/v wordt een derde optie toegevoegd, bijvoorbeeld: 'Geen aanduiding'. In die gevallen, stelt de PvdA voor, krijgt de burger post van de gemeente gericht aan 'Beste aanvrager', of 'Beste meneer/mevrouw'. Het gemeentebestuur komt hiermee tegemoet aan transgenders. Sommigen blijken moeite te hebben met de verplichte sekseregistratie.