Instellingen

Rijnsburgse Agnes Korebrits achterhaalt 600 bijnamen van Rijnsburgers

Agnes Korebrits
© Omroep West

RIJNSBURG - 'Oh, bè jai d’r ientje van…' en dan volgde er in Rijnsburg een bijnaam. Die bijnamen ontstonden omdat veel inwoners van Rijnsburg dezelfde achternaam hadden. Agnes Korebrits heeft de afgelopen drie jaar een kleine 1000 bijnamen verzameld en van 600 namen heeft ze de betekenis kunnen achterhalen.

Dat resultaat is nu vastgelegd in het rijk geïllustreerde boek Rijnsburgse bijnamen. 'Het was een mooie zoektocht die me niet alleen naar mooie bijnamen in Rijnsburg heeft gebracht, maar ook ver daarbuiten', vertelt de schrijfster van het Rijnsburgse bijnamen boek.

De Piemer en de Bok


Korebrits is er zelf een van de Piemer en de Bok. De bijnamen komen van haar opa en haar vader. De Bok komt van de bokken die haar opa hield en waarschijnlijk sloeg het ook op zijn karakter. De Piemer is mogelijk afgeleid van pienter.

'Ik ben heel erg blij met het boek, zegt Henk ‘de coloradokever’ Westra van museum Oud Rijnsburg. 'Mijn vader kreeg die bijnaam omdat hij gespecialiseerd was in gewasbescherming en hij liet een advertentie plaatsen in de Rijnsburger: 'de Coloradokever verdwijnt waar Westra verschijnt', en zo is het gekomen', glimlacht Henk. 'Ik krijg hier in het museum zoveel mensen die op zoek zijn naar de herkomst van een bijnaam', gaat hij verder. 'Maar vaak moest ik ze teleurstellen. Door dit boek van Agnes is er weer een deel van Rijnsburgse geschiedenis bewaard gebleven en het is vaak nog grappig ook waar die bijnamen vandaan komen', aldus Henk de Coloradokever.