Gemeente en organisaties vreugdevuren bereiken akkoord

DEN HAAG - De vuurstapels die in Scheveningen en Duindorp volgens traditie worden aangestoken tijdens Oud & Nieuw mogen vanwege veiligheidsrisico’s niet hoger worden dan 35 meter. De gemeente en de organisaties van de vreugdevuren hebben een akkoord bereikt. Dinsdag wordt het akkoord getekend.
De maximale hoogte moet ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren op en rond de vuurstapels. Het akkoord is er niet voor niets. Drie jaar geleden ging het mis toen een van de stapels om viel.
'Er is een onafhankelijk onderzoek gedaan, daarbij is gekeken naar een veilige hoogte als de gehele vuurstapel in brand staat. De vuurstapel staat natuurlijk nooit in een keer volledig in de brand maar die 35 meter, daar houden we ons aan', meldt Wesley IJzendoorn van het vreugdevuur in Scheveningen.

Eindtijd

Al lange tijd wordt overleg gevoerd over de juiste maatregelen. Niet alleen wil de gemeente dat de vuurstapels niet hoger worden dan 35 meter, er komt ook een eindtijd. De gemeente wil dat de opbouw op oudjaarsdag om 16.00 uur stopt.
Aan het akkoord zit misschien wel één nadeel. Door de afgesproken eindtijd kunnen de vuurstapels, gemaakt van duizenden pallets, al voor de jaarwisseling klaar zijn. Daardoor zou het wedstrijdelement, van het tot de laatste seconde bouwen aan het grootste vuur, verdwijnen.

Vuurwerkshow

In Scheveningen hebben ze voor aankomende oudejaarsavond grootse plannen. Ze willen bij het vreugdevuur ook een grote vuurwerkshow organiseren. Dat liet de organisatie eerder weten aan Omroep West.