Zit jij wel goed?

© Steef van der Kruit (Zorgdrager
DELFT - Zit jij wel goed? Dit is een veel belangrijkere vraag dan je denkt. Hoe zit jij op dit moment? Thuis op de bank, onderuitgezakt op een stoel of op een bureaustoel op werk? Goed zitadvies kan een heleboel problemen voorkomen. Steef van der Kruit van Zorgdrager legt het belang van goed zitadvies uit.
Welke klachten kan je krijgen door verkeerd zitten?

De meest voorkomende zitproblemen die voor klachten kunnen zorgen zijn: onderuitgezakt zitten, gebogen zitten, scheef zitten, bewegingsbeperking en moeizaam opstaan. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn pijn aan de rug en nek, verkorte spieren door constant scheef zitten, pijn bij het zitten en valgevaar. Zodra we klachten hebben zoeken we de oorzaak ergens anders. Dat dit ook door een verkeerde houding en stoel kan komen, wordt vaak vergeten.  

Hoe kan je dit soort klachten voorkomen?

De bovengenoemde klachten zijn te voorkomen door de aanschaf van een goede stoel. Maar wat is een goede stoel? Veel mensen gaan voor de aanschaf van een nieuwe stoel naar de woonwinkel. Van belang is dan dat de stoel goed zit, maar hij moet er ook goed uitzien en bij het interieur passen. Vaak zit je maar even op de stoel, voordat je besluit hem aan te schaffen. Wat hierbij vergeten wordt is of de stoel wel een goede zithoogte en diepte heeft. Ook een goede armondersteuning is belangrijk voor een goede houding. Laat je bij de aanschaf van een nieuwe stoel dus goed adviseren en geef eventuele klachten aan bij de verkoper.

Waarom is goed zitadvies zo belangrijk?

Goed zitten is erg belangrijk voor je lichaam en spieren. Tegenwoordig zitten we steeds vaker en ook langer per dag. We gaan van de bank thuis, naar de auto, naar de bureaustoel op werk en weer terug. Ouderen zitten ook vaak de hele dag. Op jongere leeftijd kunnen we onze houding vaak nog corrigeren, maar op oudere leeftijd wordt dit steeds lastiger. Deze groep mensen kan dus erg gebaat zijn bij goed zitadvies. Een goede stoel is dan misschien wel even een investering, maar het kan een hoop medische klachten voorkomen.