Burgerinitiatief: 'Zwarte Piet moet 'gitzwart' blijven in Den Haag'

DEN HAAG - De jongerenafdeling van Groep de Mos wil met een burgerinitiatief afdwingen dat Zwarte Piet 'gitzwart' blijft in Den Haag. Volgens Damiën Zeller, voorzitter van Jong de Mos, verloopt de wijziging van Zwarte Piet nu ondemocratisch.
De jongerenafdeling meent dat het 'overgrote deel van de bevolking nog pal staat achter onze gitzwarte kindervriend'. Uit een lokale peiling zou zelfs blijken dat 96 procent voor behoud van Zwarte Piet is. 'Om hier dan ineens roetpieten te introduceren is dus absoluut niet op zijn plaats', aldus Zeller.
Met het burgerinitiatief, dat minstens 2500 Hagenaars moeten tekenen om het op de raadsagenda te krijgen, wil Jong de Mos dat de Haagse politiek zich in meerderheid uitspreekt voor het behoud van Zwarte Piet. 'De mensen in de stad worden doodmoe van deze discussie, die wordt aangewakkerd door een zeer kleine minderheid. Door je als politiek uit te spreken voor Zwarte Piet en tegen de hetze tegen onze kindervriend, kunnen we dit boek eindelijk sluiten en overgaan tot het zetten van onze schoen', zegt de voorzitter.

Raadgevend referendum

Het burgerinitiatief kan alleen door inwoners van Den Haag worden ondertekend. Bij het negeren van het burgerinitatief door de Haagse raad overweegt Jong de Mos een raadgevend referendum. Daarvoor moeten 10.000 handtekeningen worden verzameld.