Instellingen

Twee scholieren bij ons uit de buurt spreken het best Chinees, maar... ze zijn het niet

V.l.n.r: Hilke, Vicky, Nienke en Nica in China
© Eline van Hoogdalem
Hilke Schenkel tijdens de internationale competitie in China
© Eline van Hoogdalem
Deelnemers bezoeken Beijing
© Eline van Hoogdalem

REGIO - Hilke Schenkel uit Maasland en Nienke Sjamaar uit Delft zijn de beste Mandarijn sprekers van Nederland. Ze verdedigden ons land tijdens een internationale competitie in de Chinese taal in China. Ze wonnen niet, maar de twee kregen wel een studiebeurs van een half jaar voor een studie naar keuze in China.

Alle middelbare scholieren die Chinees krijgen mochten aan de competitie meedoen. Enige voorwaarde van deelname was dat de scholieren geen ouders mogen hebben die vloeiend Chinees spreken.

Luister het gesprek met Hilde Schenkel bij Radio West:

Hilke en Nienke wonnen de competitie van alle andere scholieren in Nederland, een voorselectie voor de internationale competitie.  Regiogenoot Vicky van Heijningen (16) uit Wateringen en Nica Bol (17) uit Krimpen aan den IJssel werden tweede en mochten daarom als supporters met de winnaars mee naar China.

Naar China

De scholieren verbleven in China van 13 tot 31 oktober. De competitie bestond voor Hilke en Nienke uit schriftelijke en mondelinge kennistoetsen over de Chinese taal en cultuur, voordrachten en presentaties van bijvoorbeeld kalligrafie, schilderen, zang, dans, kung fu en cabaret.

De wedstrijd is bedoeld om een brug te slaan tussen China en de rest van de wereld. Maar ook om scholieren van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. Tijdens de periode in China was het niet alleen hard werken, er was ook tijd om wat cultuur te snuiven. Zo bezochten de deelnemers de Chinese muur.

Geen verliezers

Hilke Schenkel behaalde 80,2 punten van de 100 en Nienke Sjamaar haalde 74 van de 100 punten. Het lukte ze niet om in de competitie te blijven. Maar de twee kunnen zich dus wel verheugen op een studie naar keuze in China.