Kritiek op plan 'voortrekken' allochtonen bij sollicitatie gemeente Den Haag

DEN HAAG - De eerste reacties op de plannen van PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh om anoniem solliciteren en een voorkeursbeleid voor Hagenaars met een migrantenafkomst in te voeren stromen binnen. Zowel oppositie als coalitie hebben punten van kritiek op de ideeën van Baldewsingh. Een spoeddebat is donderdag aangevraagd.
Na een succesvolle proef is het de bedoeling dat per 1 januari volgend jaar
. Ook moet vanaf volgend jaar een voorkeursbeleid ingaan zodat een op de drie ambtenaren binnen de gemeente allochtoon is.
Niet iedereen is blij met de plannen van Baldewsingh. Op sociale media worden kritiekpunten aangehaald. Zo noemt Elias van Hees van oppositiepartij PVV het 'racistische voorstellen'. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur en wil net als Groep de Mos een spoeddebat.

Geen quotum

Martin Wörsdörfer van coalitiepartij VDD wil vooroordelen bestrijden, maar is tegen het invoeren van een quotum. 'Je moet de beste kandidaat kunnen kiezen', aldus de fractievoorzitter.
Groep de Mos in de Haagse raad wil ook geen quotum voor allochtonen. Raadslid Lex Kraft van Ermel werkte jarenlang bij het Rijk en maakte mee hoe daar een quotum voor vrouwen werd ingevoerd. En hoe dat volgens hem mislukte: 'Bij gelijke geschiktheid een allochtoon. Maar wat is gelijke geschiktheid,' vraagt hij zich af. 'Dit schiet door'. Wel is de partij voor het invoeren van anoniem solliciteren .

Publiek

Het publiek van Omroep West laat zich ook horen. Uit een vraag van het radioprogramma Mogge Michiel op Twitter blijkt dat 83 procent van de 176 stemmers een voorkeursbeleid discriminatie vindt. De rest, 17 procent, vindt het een goed idee.
In de gemeenteraad hebben sommige fracties ook kritiek op het besluit van Baldewsingh om zijn nieuwe plannen eerst met de media te delen in plaats van met de raad.

LEES OOK: