Instellingen

West Bakt Door: Monique's Chocolade Wolkentaart

West Bakt Door: Monique's Chocolade Wolkentaart
West Bakt Door: Monique's Chocolade Wolkentaart

DEN HAAG - Na de aftrap van Debby's Griezeltaart, geven we deze week het stokje door aan Monique Straathof! Bij haar familieleden is de taart al erg geliefd... Haar heerlijke Chocolade Wolkentaart! Hij is om je vingers bij af te likken! Doe jij dit weekend ook weer mee?

Vorige week bracht Debby Roukens haar Griezeltaart mee naar West en ik wilde natuurlijk niet achterblijven met mijn favoriete recept. Daarom bak ik dit weekend met jullie de Chocolade Wolkentaart. Het is een recept van Nigella Lawson, maar in de loop van de jaren heb ik dat een beetje aangepast. Mijn naam is Monique Straathof en ik ben al 20 jaar werkzaam bij TV West op de afdeling Varia. Dat is, laten we het zo zeggen; alles wat geen nieuws is. Mijn werk is zo leuk omdat het onwijs afwisselend is. Zo werk ik voor programma’s als De Medleys, Van de Kaart, Trots en Feest op Vrijdag. Maar genoeg over mij, mijn taart is nu even wat belangrijker. De Wolkentaart is een absolute favoriet van mijn pubers. Elke verjaardag verschijnt de taart weer op het plateau en sinds ik voor mijn 50e verjaardag de taart bakte als traktatie, is het ook een verzoektaart bij de collega’s…

Benodigdheden voor de Chocolade Wolkentaart

Een lekker gebakje voor acht personen, die je kunt voorbereiden in 30 minuten en bereiden in 40 minuten tijd.

Bodem

  • 250 gr chocolade met minstens 75% vaste cacaobestanddelen
  • 125 gr boter op kamertemperatuur
  • 6 grote eieren, 2 hele en 4 gesplitste
  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eetl Cointreau
  • geraspte schil van 1 sinaasappel


De roomlaag


  • Slagroom (geklopt of uit een bus)


Bereidingswijze


Verwarm de over voor op 180 graden. Heb je een gasoven? Zet de oven dan op stand 4.


Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.

Smelt de chocolade au bain marie en laat vervolgens de boter smelten in de warme chocola.

Klop de 2 hele eieren en 4 dooiers op met 75 gr. van de suiker en spatel er vervolgens het chocolademengsel, de cointreau en de sinaasappelrasp doorheen.

Klop in een andere kom de 4 eiwitten tot schuim, voeg er dan geleidelijk 100 gr. van de suiker aan toe en blijf kloppen tot het eiwit wel vorm behoudt, maar nog niet helemaal stijf is.

Roer het chocolademengsel op met een klodder eiwit en spatel luchtig de rest van het schuim erdoor. Doe het mengsel in de springvorm en bak de taart 35 tot 40 of tot hij gerezen is.

Laat de taart in de vorm afkoelen op het rooster. Tijdens het afkoelen zakt hij in het midden in.
Maak tegen de tijd dat je de taart wilt gaan eten, de rand voorzichtig van de vorm los.
Zit niet in over randen of lelijke barsten, het gaat in dit geval om de krater.

Klop slagroom op voor de vulling of doe dit met een eenvoudige slagroomspuitbus.
Verdeel de bovenkant van de taart met slagroom. De hoeveelheid kan je geheel zelf bepalen.

Nu is het tijd om de taart aan te snijden en deze lekker op te gaan eten. Een fijn weekend!