Politie doet schokkende ontdekking: Vogels komen uit een ei

© ANP
DEN HAAG - Vogels komen uit een ei. Die opmerkelijke constatering doet de nationale politie, zo blijkt uit de beantwoording van raadsvragen van de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij. Het draait allemaal om de inzet van roofvogels tegen ongewenste drones tijdens evenementen zoals Prinsjesdag.
De vogels zijn zo getraind dat ze elk moment kunnen uitrukken om de drones uit de lucht te halen. De twee politieke partijen zijn
, omdat ze dat stress zou opleveren. Ook zouden de
kunnen raken. De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij willen dat de politie daarom stopt met de inzet van de vogels en stelden daarom raadsvragen.
'Kan het college aangeven wat de achtergrond is van de getrainde adelaar?', zo luidde één van die vragen. Het antwoord daarop is: 'De nationale politie laat desgevraagd weten dat de dieren oorspronkelijk uit een ei komen.' (Het staat er echt)

'Het klopt'

Maar komt dit baanbrekende antwoord écht van de politie? 'Dat weet ik niet', zegt woordvoerder Ed Kraszewski desgevraagd tegen Omroep West. 'Maar ik kan je één ding vertellen, volgens mij klopt het antwoord wel.'
Is dit een serieus bedoeld antwoord, of komen ze bij de nationale politie zelf ook uit een ei? 'Haha, nee wij komen niet uit een ei', zegt de woordvoerder. 'Ik ken die hele vragen niet, maar als ze zo beantwoord worden, ga ik er vanuit dat het een serieuze zaak is.'

Er komen meer vogels

Volgens Kraszewski heeft de politie eerst een test gedaan met vogels die eigendom zijn van trainers. Nu die succesvol zijn afgerond, gaat de politie zelf een aantal roofvogels aanschaffen en opleiden. Hoeveel dat er zijn kon hij donderdag niet zeggen.
Het Haagse college van burgemeester en wethouders laat zich overigens niet uit over de inzet van de dieren. 'Het college beschouwt dit als een afweging van de nationale politie', zo luidt het antwoord op de raadsvragen.