Profielschets: Nieuwe burgemeester Den Haag moet er 'voor álle inwoners zijn'

DEN HAAG - De nieuwe burgemeester van Den Haag moet 'een scharnierfunctie kunnen vervullen tussen de verschillende culturen en buurten in de stad'. Hij of zij moet er 'voor álle inwoners zijn'. Dat staat in de profielschets die donderdag is gepresenteerd door het presidium van de Haagse gemeenteraad.
De nieuwe eerste burger van Den Haag moet daarnaast een persoon zijn 'die herkenbaar is en waarin burgers vertrouwen kunnen hebben'. Omdat de burgemeester ook verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, wordt 'crisisbestendigheid' bij diegene een essentiële competentie geacht. 'De te hanteren stijl van onze burgemeester op dit gebied omschrijven wij als transparant, daadkrachtig, vasthoudend en richtinggevend'.
Daarnaast moet hij of zij 'goed benaderbaar zijn' en is het belangrijk dat deze persoon 'veel contacten - formeel en informeel - heeft en legt met de bevolking in Den Haag'.

Humor

Ook moet de nieuwe burgemeester 'netwerken in zijn of haar bloed hebben', gezien de rol van Den Haag op de internationale kaart. Daarom moet hij of zij 'ook in (inter-)nationaal verband een goed onderhandelaar zijn'.
Als voorzitter van de gemeenteraad moet de nieuwe burgemeester 'verbindingen leggen tussen posities, belangen en standpunten'. 'Hij is een democraat in hart en nieren', schrijft het presidium in de voorlopige profielschets. En, ook niet onbelangrijk: 'Hij vervult deze rol met een dosis humor'. Een burgemeester waar je dus ook mee kunt lachen. Opvallend is verder dat de nieuwe burgemeester actief moet zijn op sociale media.

Vacature

De profielschets wordt vervolgens besproken met de Commissaris van de Koning (CdK), Jaap Smit. Nadat de vacature formeel is opengesteld kunnen kandidaten zich melden. De CdK selecteert een aantal sollicitanten en overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.
De Haagse gemeenteraad beveelt uiteindelijk een kandidaat aan. De beoogde burgemeester voert een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken, waarna de nieuwe burgemeester door de koning wordt benoemd. De CdK beëdigt de burgemeester in de gemeente.

Bewoners op 9 november aan zet

Op woensdag 9 november kunnen bewoners hun mening geven over deze schets. Dat gebeurt tijdens een commissievergadering, die voor de gelegenheid is verplaatst naar het Theater aan het Spui.
De huidige burgemeester, Jozias van Aartsen, maakte vorige maand bekend dat hij per 1 maart 2017 stopt als burgemeester.