Zoetermeerse lantaarnpaal die vrouw verwondde viel niet om door urine

De lantaarnpaal viel op Koningsdag 2015 om.
De lantaarnpaal viel op Koningsdag 2015 om. © Twitter/@WagBuytenwegh
ZOETERMEER - De Zoetermeerse lantaarnpaal die in 2015 omviel en daarbij een vrouw verwondde is niet omgevallen door grote hoeveelheden urine. De paal viel op Koningsdag 2015 om door metaalmoeheid. Dat is te lezen in een onderzoeksrapport van TNO.
Het was een bizar ongeluk op 27 april vorig jaar. Marjan van Koert uit Zoetermeer werd geraakt door de lantaarnpaal, die omviel op het moment dat ze er langs fietste.
. Van Koert was met haar dochters van 10 en 13 jaar oud onderweg naar huis, na een bezoek aan de Koningsdagmarkt in het Stadshart.
In eerste instantie liet de gemeente Zoetermeer weten dat de urine van honden boosdoener was. Het metaal zou door de honden dusdanig zijn aangetast dat de paal omviel.

Metaalmoeheid

Maar in het onderzoeksrapport van TNO is te lezen dat de paal is omgevallen door het metaal waar de paal van gemaakt is. Het zou te 'zacht' zijn. 'Uit het breukvlak blijkt dat er sprake is van vermoeiing', zo concludeert TNO na microscopisch onderzoek. 'In de volksmond ook wel metaalmoeheid genoemd.'
En dus adviseert TNO de gemeente Zoetermeer om álle lantaarnpalen die van hetzelfde metaal gemaakt zijn te onderzoeken. 'Het is aan te nemen dat de overige Iantaarnpalen uit deze reeks ook zullen falen ten gevolge van vermoeiing', zegt TNO.

Onderzocht

De gemeente Zoetermeer zegt alle aanbevelingen in het rapport van TNO te hebben 'opgevolgd' en de palen te hebben getest. 'We kwamen uit op 48 lantaarnpalen die mogelijk een risico vormden', licht een woordvoerder van de gemeente toe. 'We hebben zogeheten schudtesten uitgevoerd. Uiteindelijk kwamen we uit op vier risicopalen. Die zijn inmiddels verwijderd', zo bevestigt de woordvoerder berichtgeving van De Telegraaf.