Waarom moest Zeynel Er dood? Motief voor liquidatie in Leiden ontbreekt

LEIDEN - Het is nog onduidelijk waarom Zeynel Er in Leiden werd geliquideerd. Twee verdachten worden op basis van sporen aan de moord gelinkt, maar een duidelijk motief ontbreekt. Dat bleek donderdag op een pro-formazitting bij de Haagse rechtbank.
Zeynel (50) werd op 14 juni op klaarlichte dag doodgeschoten voor zijn deur in de Rooseveltstraat. Getuigen zagen hoe vanuit een busje met een automatisch vuurwapen meerdere kogels op de Leidenaar werden afgevuurd. Twee dagen later
in het ziekenhuis.
Leon N. (23) en Mohamed H. (34) worden verdacht van de liquidatie. Er zijn sporen gevonden, vooral van Leon N., op en bij het busje dat werd gebruikt. Die Volkswagen Caddy werd door de politie gevonden aan het eind van de straat, vandaar zouden de daders op een scooter verder zijn gevlucht.

Verschillende verklaringen

Getuigen verklaren volgens Bob Kaarls, advocaat van Mohamed H., heel verschillend. 'Sommigen zeggen dat de daders bivakmutsen droegen, anderen zeggen van niet. Er wordt verschillend verklaard over de kleur van de scooter, en of er nu wel of geen spiegels op zaten. Zelfs of ze er op één of twee scooters vandoor gingen, daarover zijn de getuigen het niet eens.'
De advocaat van Leon N., Sanne Schuurman, vult aan: 'Er wordt gezegd dat de schutter een negroïde man was, met kroeshaar. En mijn cliënt is alles behalve een negroïde man.' Volgens hem is er verder geen enkel motief te bedenken. 'In het dossier zit niets waaruit blijkt dat mijn cliënt iets met deze Zeynel Er te maken had. En het Openbaar Ministerie zegt dat er geen informatie wordt achtergehouden, dat alles in het dossier zit.'

DNA op tasje

Schuurman erkent wel dat er tegen Leon N.  wat meer bewijs ligt dan tegen Mohamed H.: DNA-sporen op het busje en een Albert Heijn-tasje in het busje. 'Maar je zult maar vervolgd worden omdat jouw DNA toevallig op een plastic tasje zit dat in de buurt is gevonden.'
'Rondom dat busje zijn sporen gevonden van nog veel meer mensen. Maar die zitten hier allemaal niet in de rechtszaal.' De officier van justitie liet op zitting wel weten dat er ook camerabeelden zijn waarop de twee verdachten op de scooter te zien zijn. De rechter drong erop aan die digitaal in het dossier te voegen, zodat in ieder geval geen discussie kan ontstaan over de kwaliteit van printjes of de kleur van de inkt.

Derde keer
Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Er is nog een derde verdachte, maar zijn rol in de liquidatie in Leiden is onduidelijk. Hij zit niet vast.
De schietpartij in Leiden was vermoedelijk de derde poging Zeynel Er te doden. Op 11 november overleefde hij een schietpartij in zijn kantoor in Amsterdam. Een maand daarvoor werd daar ook al geschoten, toen kwam een kantoorgenoot van hem om het leven. Het vermoeden bestaat dat Zeynel toen ook al het doelwit had moeten zijn, maar dat een vergissing werd gemaakt.

Slachtoffer liet eerder niks los
Na de eerdere schietpartijen heeft Zeynel Er bij de politie niets willen of durven verklaren. Ook toen was er dus geen aanwijzing voor een mogelijk motief.