Kunstobject moet omstreden Zoetermeerse lichtmast gaan afschermen

DEN HAAG - Een bijzonder stuk kunst of een rij bomen zou de beste oplossing zijn voor de overlast die de lichtmast langs A12 bij Zoetermeer geeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Zoetermeer is gedaan. Inwoners van de Houtbuurt in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen ervaren al sinds eind vorig jaar overlast van de knipperende lichtmast langs de snelweg.
In het onderzoek is te lezen dat een zogeheten 'landschappelijke oplossing bij de bron' de beste oplossing zou zijn om overlast voor buurtbewoners tegen te gaan. In dat geval zou er op het uiteinde van de geluidswal, waar de mast pal naast staat, een rij bomen komen of een stuk kunst dat dienst doet als hekwerk. Zo'n oplossing zou enkele tienduizenden euro's gaan kosten.

Volgens Marijke van der Meer, fractievoorzitter van lokale partij Zó! Zoetermeer, moet de gemeente de aanbevelingen in het rapport opvolgen. 'Die hele situatie, dat is gewoon niet goed gedaan door de gemeente. De mensen die daar wonen zitten de hele dag tegen dat knipperende ding aan te kijken. En dat het dan 50.000 euro gaat kosten, dat moet dan maar', zegt Van der Meer. Haar partij heeft een amendement ingediend om de landschappelijke oplossing komende maandag in de raad te behandelen.

Vergald uitzicht

Een flink stuk van de bijna 170 vierkante meter grote lichtzuil steekt al sinds november vorig jaar boven de geluidswal langs de A12 uit. Tot groot ongenoegen van buurtbewoners in de Houtbuurt. Zij zeggen dat hun uitzicht is vergald.

Ook het wegverkeer op de A12 heeft last van de mast. Begin dit jaar concludeerde Rijkswaterstaat al dat de paal op een zeer ongelukkige plek staat. Ook was het licht te fel en dus werd de lichtintensiteit een stuk verminderd. In oktober werd duidelijk dat Rijkswaterstaat in gesprek wil met de gemeente.


Deel dit artikel: