Na muurgedichten nu ook muurformules op gevels in Leiden

DEN HAAG - De wet van Snellius en de formule voor de Lorentzkracht schitteren vanaf donderdag op twee muren in het centrum van Leiden. Ze zijn onderdeel van een project om tien baanbrekende formules van Leidse wetenschappers op gevels te laten zien. Donderdag werden ze officieel gepresenteerd.
'We zijn er enorm trots op', zegt Sense Jan van der Molen. Samen met collega natuurkundige Ivo van Vulpen zorgde hij ervoor dat het project van de grond kwam. Beiden waren gefascineerd door de gedichten op de Leidse muren waarin de dichters de wereld om hen heen beschrijven in soms moeilijke teksten.

'Wij als natuurkundigen doen eigenlijk precies hetzelfde', weet Ivo. 'Wij kijken naar de natuur en hoe deeltjes met elkaar samenwerken en dat proberen we ook zo mooi mogelijk te vangen, maar dan in formules.'

In totaal tien


De twee zochten samenwerking met de gemeente Leiden en de Stichting Tegenbeeld die de gedichten de afgelopen jaren op de gevels plaatste. Uiteindelijk zijn er over een tijdje tien formules te zien.
De eerste formule is vorig jaar al aangebracht op Museum Boerhaave; de Einstein-veldvergelijking. Nu zijn ook de tweede en derde muurformule gerealiseerd. De formule voor de Lorentzkracht is te zien vanaf Hendrik Lorentz’ oude woning aan de Hooigracht en de wet van Snellius staat op een gevel bij de kruising Hogewoerd en Sint Jorissteeg.