D-day voor Haagse toneelgroep: blijft De Appel bestaan?

DEN HAAG - Een spannende dag voor de Haagse toneelgroep De Appel. Ze horen vrijdagochtend of het doek definitief valt. Maar subsidie of geen subsidie, De Appel gaat gewoon door met de repetities van het toneelstuk Hamlet.
Wethouder Joris Wijsmuller wil volgend jaar de subsidie van twee miljoen euro voor
. De wethouder neemt daarmee het oordeel van een adviescommissie over, die concludeerde dat De Appel ondermaats presteerde. Wijsmuller vertelde vorige week dat hij
van de toneelgroep.
Het einde lijkt dus in zicht voor De Appel, de groep die al 45 jaar bestaat. De groep werd opgericht door Erik de Vos, die een nieuwe weg insloeg. 'Iedereen die naar ons kwam kijken, wist dat het in de schouwburg op andere manier werd gedaan. Dat was een deel van de lol', zegt acteur Hugo Maerten.

Marathonvoorstellingen

De Appel groeit uit tot één van de succesvolste gezelschappen van Nederland. De marathonvoorstellingen springen er uit. 'Wat er goed aan was, was dat je steeds vijftig minuten theater had en een kwartier pauze. Het voelde een beetje als een Griekse soap', vertelt regisseur en acteur Danny Geysen.
'De mensen kwamen met bussen uit heel Nederland', gaat Geysen verder. 'Het was echt een daguitstap.' Vrijdag wordt besloten of de toneelgroep nog voorstellingen kan maken. Bestaan of niet bestaan. Dat is de vraag', besluit hij.