PVV: 'Wethouder roept op tot minder, minder witte ambtenaren'

DEN HAAG - Met de invoering van anoniem solliciteren en een voorkeursbeleid voor Hagenaars met een migrantenafkomst roept de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh op 'tot minder, minder witte ambtenaren'. Dat zegt PVV-raadslid Elias van Hees. Hij vindt de voorstellen van de wethouder racistisch.
Na een succesvolle proef is het de bedoeling dat per 1 januari volgend jaar
bij de gemeente. Ook moet vanaf volgend jaar een voorkeursbeleid ingaan zodat een op de drie ambtenaren binnen de gemeente allochtoon is.
Van Hees: 'De wethouder vindt het stadhuis te wit (...). Ik vind dat walgelijk. Sterker nog: de PVV vindt het ook racistisch. Eigenlijk roept deze wethouder op tot minder, minder witte ambtenaren.'

Minder Marokkanen
Een opvallende uitspraak omdat PVV-leider Geert Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 opriep tot minder Marokkanen.
Van Hees vindt dat de wethouder met zijn plannen een tweedeling zaait tussen ambtenaren. 'We zouden het goed vinden als hij zijn excuus aanbiedt aan de hardwerkende ambtenaar in dit stadhuis, want dit slaat natuurlijk nergens op.'

Verkeerde volgorde

Baldewsingh kreeg meer kritiek op zijn plannen. Zo willen Groep de Mos en de VVD geen quotum voor allochtonen. Ook hebben sommige fracties kritiek op het besluit om zijn nieuwe plannen eerst met de media te delen in plaats van met de raad.