Beveiliger stand-by bij ontslaggesprekken zorginstelling Ipse de Bruggen

© archief
DEN HAAG - Bij gehandicaptenzorginstelling Ipse de Bruggen is een ontslagronde gaande. Een groep mensen die bij de ondersteunende diensten van het bedrijf werkt, heeft vanaf 1 januari 2017 geen werk meer. Dat zegt woordvoerder Luuk Jacobs. Om het proces in goede banen te leiden, staat een beveiliger stand-by in het gebouw waar de gesprekken worden gevoerd.
Om hoeveel banen het precies gaat wil Jacobs nog niet zeggen. 'We zijn nog bezig om mensen te informeren en willen dat zij alle informatie eerst persoonlijk horen', vertelt hij. 'Een reorganisatie is altijd een pijnlijke operatie'.
Er wordt bezuinigd op banen in onder andere de techniek, personeelszaken en communicatie. Ipse de Bruggen wil zo geld vrijmaken voor de begeleiders, de mensen die in dagelijks contact staan met de cliënten. 'Daar komt extra personeel bij.'

Beveiliger stand-by

In het gebouw waar mensen persoonlijk worden bijgepraat over de ontwikkelingen, staat een beveiliger voor het geval dat iemand 'overmand wordt door emoties'. 'We willen dat er geen andere personeelsleden in het gebouw zijn waar we die gesprekken voeren, maar het is verplicht om altijd een bedrijfshulpverlener in de buurt te hebben', licht Jacobs toe. 'De beveiliger staat er daarom als BHV'er, maar inderdaad ook voor de zekerheid, omdat het nu eenmaal erg emotioneel kan worden.'
Volgens Jacobs is het inzetten van een beveiliger standaard. 'Twee jaar geleden hebben we een reorganisatie gehad, toen was dat ook zo', zegt hij.

Opnieuw solliciteren

Ook bij de ondersteunende diensten wordt een aantal nieuwe functies gecreëerd. "Door de reorganisatie gaan we anders en efficiënter werken. Mensen die nu hun baan kwijt zijn, krijgen voorrang bij het solliciteren op die nieuwe plekken", aldus Jacobs.
Maandag kan de zorginstelling meer vertellen over om hoeveel banen het gaat en wat de gevolgen van de reorganisatie zijn.

300 locaties

Ipse de Bruggen heeft drie landgoederen en meer dan 300 zorglocaties verspreid over heel Zuid-Holland. Er wordt onder meer zorg verleend aan ouderen, kinderen, jongeren en verstandelijk gehandicapten. Het hoofdkantoor zit in Zoetermeer.