De wereld rond in een zeilboot: Wassenaarse zeiler gaat de uitdaging aan

Pieter Heerema op het schip de No Way Back © Jacques Vapillon
WASSENAAR - De wereld rond in een zeilboot. Dat is wat de 65-jarige Pieter Heerema uit Wassenaar vanaf zondag 6 november gaat doen. Hij doet namelijk als allereerste Nederlander ooit mee aan Franse zeilwedstrijd de Vendée Globe.
De Vendeé Glove is een non-stop, solo zeilrace. Zeilers moeten geheel in hun eentje, zonder hulp van buitenaf, van West naar Oost de oceaan oversteken. De route vaart over de Atlantische, de Indische en de Stille Oceaan. De wedstrijd vraagt zo veel van zijn deelnemers dat het gebruikelijk is dat een groot gedeelte van de deelnemers voor het einde opgeeft. ‘Alleen al het volbrengen van de tocht is een enorme prestatie’, vertelt Heerema.
Heerema zeilt met de boot No Way Back. Het is een bijzondere opgave voor hem, aangezien hij tot afgelopen maart nooit solo zeilde. Winnen is voor hem dan ook niet zo belangrijk. 'Ik hoop simpelweg het rondje te volbrengen. Binnen een fatsoenlijke tijd', aldus Heerema.

Voorbereidingen

Om zich voor te breiden volgde Heerema onder andere veiligheids-en medische cursussen, kocht hij een goed uitgeruste nieuwe boot, trainde hij veel en deed hij mee aan de kwalificatiewedstrijden. 'Ik ben er bewust van hoe moeilijk deze race is. Ongetwijfeld zal ik het af en toe erg moeilijk hebben, maar er zullen ook prachtige momenten zijn om dat te compenseren.'