Komt het nieuwe Cultuurpaleis er wel? Vijf vragen over het nieuwe culturele hart voor Den Haag

© Omroep West
DEN HAAG - De Haagse wethouder Joris Wijsmuller denkt na over over de toekomst van het nieuwe culturele hart voor Den Haag: het onderwijs en cultuurcentrum (OCC). De welstandscommissie keurde het ontwerp donderdag nog niet goed. Toch moet de wethouder binnenkort de plannen goedkeuren, dus de tijd begint enorm te dringen. Vijf vragen over dit nieuwe culturele hart.
Waarom die tijdsdruk?
Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag moet uiterlijk 14 november beslissen over de bouwaanvraag. Mag het gebouw er komen of niet? In theorie kan een college het oordeel van een welstandscommissie naast zich neerleggen, mits goed gemotiveerd. Maar in dit geval is er een complicatie.
De gemeenteraad heeft vorig jaar een motie van CDA'er Michel Rogier aangenomen. Daarin staat onder meer dat 'de kwaliteit van de architectuur en stedenbouwkundige visie essentieel is voor het slagen van het plan'. En dus is als eis vastgelegd dat 'het geleverde definitief ontwerp ten tijde van de vergunningprocedure de toets van de welstandscommissie moet kunnen doorstaan'.

Snel aan de slag dus, die ontwerpers?

Dat zou kunnen. Maar dan nog: met nog maar elf dagen te gaan zal het niet lukken om het plan aan te passen en ook nog eens met een positief advies door de welstandscommissie te loodsen. 'Dit proces kan leiden tot een goed en volwaardig gebouw. Maar dat heeft tijd nodig. Neem die', aldus plaatsvervangend voorzitter Jaap van den Bout woensdag tijdens de zitting. Met andere woorden: elf dagen is te kort.

Dus?

Rogier zegt donderdag tegen Omroep West dat die motie voor hem van groot belang is. De wethouder, benadrukt hij, kan die niet zomaar negeren. 'Als er problemen zijn met de welstandscommissie moet de wethouder de raad informeren en consulteren. Dat wordt een hele uitdaging', aldus Rogier. 'Ik ben benieuwd in welke bochten de wethouder zich gaat wringen.'

Wat zegt de wethouder zelf?

Volgens zijn woordvoerder is 'hij zich bewust' van de datum 14 november. Wel benadrukt hij ook 'dat de welstandscommissie een zelfstandige rol' heeft. 'Of het nu gaat om een dakkapel of het onderwijs- en cultuurcomplex: het is goed dat die er kritisch naar kijkt'. Verder denkt Wijsmuller nu na over een reactie.

Is er al paniek in de politiek?

Dat valt toch nog wel mee. Misschien komt Wijsmuller met een goede oplossing, is het idee. Aan de andere kant komt dat ook omdat er na jaren en jaren van discussie over een nieuw cultureel hart voor Den Haag toch wel een soort vermoeidheid optreedt. Er is zo veel en zo lang gesproken over het vorige plan, voor het Cultuurpaleis dat sommige mensen niet meer het enthousiasme kunnen opbrengen om zich hier nu ook weer enorm over op te winden.
Tegelijkertijd ontstaat ook héél voorzichtig een nieuw geluid. De zalen van het Residentie Orkest en Nederlands Danstheater zijn inmiddels gesloopt. Ook het oude ministeriegebouw daarachter is bijna tegen de vlakte. Een aantal politici wijst erop hoe mooi die grote open ruimte is middenin de stad. Zou het toch niet een idee zijn om dit prachtig in te richten met groen en water en het Zuiderstrandtheater in Scheveningen permanent te laten staan? Dat zou de stad veel geld besparen. Anderen zien er ook een les in voor Joris Wijsmuller. Hij was destijds als fractievoorzitter van de HSP fel tegen het cultuurpaleis Spuiforum en beloofde de stad een beter alternatief. Hij ziet nu dat dit nog niet makkelijk te realiseren is.