Printen zonder inkt, het kan!

© TU Delft
DELFT - Het klinkt onmogelijk, maar toch is het waar: printen zonder inkt. Het kan met de nieuwe printtechniek Inkless die in samenwerking met TU Delft is ontwikkeld.
Een laser brandt de letters op het papier. 'Als je dat op een normale manier met een dun materiaal als papier probeert, brand je al snel door het papier heen. Ook is de print in dat geval niet permanent en onvoldoende zwart. Inkless heeft een veel betere controle over het carbonisatie-proces waardoor we minder diep hoeven te printen', zegt ontwikkelaar Arnoud van der Veen.
De technologie is vastgelegd in meerdere patenten. Toch is de techniek niet compleet nieuw. 'Er zijn al wel inktloze printtechnieken, zoals voor kassabonnetjes, maar die zijn milieuonvriendelijk en de kwaliteit is slecht; de print vervaagt bijvoorbeeld snél', aldus Van der Veen.

Cardridges, toners onnodig

Cardrides, toners of speciale coatings op het papier zijn niet langer nodig, wat erg goed is voor het milieu. Inkless bekijkt nu de mogelijkheden om hun product op de markt te brengen.