Snel uitspraak over monument op Rabbijn Maarssenplein in Den Haag

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Den Haag doet binnen twee weken uitspraak in een zaak die was aangebracht door vier mensen die bezwaar maken tegen het oprichten van een Joods monument op het Rabbijn Maarssenplein in het centrum van de stad.
Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de PVV-raadsleden Karen Gerbrands en Elias van Hees. Die wilden opheldering over het monument nadat het blad Kerk in Den Haag en
. Het college van burgemeester en wethouders benadrukt dat het bezwaar zich niet richt tegen een 'te expliciet joods monument', zoals de PVV stelt.
Het richt zich op de relatie met het Joods Kindermonument - ook hetzelfde plein - dat tien jaar geleden werd onthuld en minder uitgesproken is. 'Hieruit blijkt dat de bezwaren zich richten op de verschijningsvorm van het monument in relatie tot het joods kindermonument,'  aldus het college.

Afkeur

De PVV-raadsleden vonden ook dat burgemeester en wethouders hun 'afkeur moesten uitspreken over deze walgelijke golf van kritiek', waarvoor de bezwaarmakers verantwoordelijk zouden zijn. Maar dat doet het college niet: 'De bezwaren betroffen de verschijningsvorm en de locatie van het monument, niet de gedachte achter het monument: de herinnering aan en de herdenking van de gedeporteerde en vermoorde joodse inwoners van Den Haag. Het college vindt het kwetsend in de richting van de bezwaarmakers om hier te spreken over een walgelijke golf van kritiek',' schrijven burgemeester en wethouders.
Bovendien wilde de PVV dat het college de bezwaren naast zich neer zou leggen. Maar ook dat gaat niet op voorhand gebeuren. 'De bezwaren die zijn ingediend zijn zowel afkomstig uit joodse- als uit andere kring. Zoals altijd gaat het college zorgvuldig met deze bezwaren om. Het is aan de adviescommissie bezwaarschriften om de ingediende bezwaren te beoordelen. Deze zorgvuldigheid is noodzakelijk om het monument ook op een
waardige wijze tot stand te laten komen.'