Boete voorkomen? Fietsverlichting checken!

© ANP
REGIO - Ga jij met de fiets naar je werk? Neem dan fietsverlichting mee, want de zon gaat deze week rond al rond 17.00 uur onder. Wil jij geen boete op de terugreis van kantoor? Wij zetten voor je op een rijtje aan welke regels je fietsverlichting moet voldoen.
Elke fiets moet zodra het schemert een voor- en een achterlicht aan hebben staan. Dit mag vaste verlichting zijn, maar ook losse lampen. Voor beide lichtjes gelden de volgende regels:

  • Het voorlicht moet wit of geel zijn
  • Het achterlicht moet rood zijn
  • Lampjes moeten recht voor- of achteruit schijnen. Met bungelende lampjes kun je dus beboet worden.
  • De lampjes moeten goed zichtbaar zijn: er mag niets overheen hangen.
  • De knipperstand kun je maar beter uitzetten: lampen mogen niet knipperen.

Lampjes aan je kleding
Losse lampen mag je naast je fiets ook vastmaken aan je tas of op je kleding. Lampjes mogen alleen vastgemaakt worden op je bovenlichaam. Dus niet op je hoofd, armen of benen.

Vergeet de reflectoren niet!

Naast de lampen moet je fiets ook reflectoren hebben. Een fiets heeft normaal gesproken altijd reflectoren bij de aankoop, maar toch is het goed om even te controleren om een boete te voorkomen. Zo moet je een rode reflector op de achterkant van je fiets bevestigen, gele reflectoren op de trappers en witte reflectoren op de wielen.

Geen licht of reflectoren? Dat kan je geld kosten!

Als je zonder licht in het donker, schemer of bij slecht weer/zicht fietst dan riskeer je een boete van 55 euro. Toch zonde, aangezien de losse lampjes vaak voor een paar euro in de winkel liggen. Het ontbreken van reflectoren kan je 35 euro kosten.