Corrupte douanier die drugs doorliet tien dagen lang voor de rechter

Gebruiker
Iemand snuift cocaïne. © ANP
'S-GRAVENZANDE - De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. (56) uit 's-Gravenzande staat deze maand met vier medeverdachten terecht voor het doorlaten van ladingen met verdovende middelen in het Rotterdamse havengebied. Voor de rechtbank in Rotterdam is maandagochtend het proces begonnen tegen het vijftal, dat wordt verdacht van smokkel van grote partijen cocaïne en hennep.
De zitting werd enige tijd geschorst wegens onderzoekswensen van de verdediging, zoals het horen van aanvullende getuigen.
In tien zittingsdagen probeert de rechtbank duidelijk te krijgen hoe de vermeende omkoping van de douanier in elkaar heeft gezeten. De verdachte zou volgens de aanklacht tussen september 2014 en april 2015 tenminste 3400 kilo cocaïne hebben doorgelaten. Hij verdiende daarmee veel geld.

Tegen de lamp om 400 kilo coke uit Brazilië

Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door manifesten in het douanesysteem op zijn naam te zetten, zodat hij verantwoordelijk werd voor de controle van containers waarin drugs waren verstopt. In april 2015 liep de douanier tegen de lamp bij de onderschepping van een partij van 400 kilo cocaïne uit Brazilië.
De douanier zou in ruil voor zijn faciliterende rol veel geld hebben opgestreken en een riante levensstijl hebben gehad. In een boodschappentas die werd aangetroffen in de woning van de man werd een groot aantal briefjes van 500 euro gevonden. Al dat geld, optellend tot 1,17 miljoen euro, is in beslag genomen.

Andere verdachten

Behalve de douanier staan ook de Rotterdammer Dennis van den B. (45), René F. (49) uit Schiedam en André van de H. (57) uit Utrecht terecht. Het OM verwijt F. de douanier te hebben omgekocht om containers buiten de controle te houden en andere informatie te verstrekken. De laatste zittingsdag van het proces tegen de douanier en zijn medeverdachten is vermoedelijk 25 november.
De verdachte Willem A. (58) uit 's-Gravenzande komt in januari voor de rechter. In die maand staan ook twee andere verdachten terecht.