VIDEO: Spectaculaire reddingactie: zo redt de brandweer drie levens in zeven minuten bij brand Delft

Youtube.com/ veiligheidsregio Haaglanden
Youtube.com/ veiligheidsregio Haaglanden
DELFT - Bij een grote brand bij de De Bierfabriek in Delft zaten begin oktober drie mensen als ratten in de val op de vierde verdieping. Brandweer Haaglanden laat in een reconstructie op YouTube de spectaculaire reddingsactie zien, waarbij de drie mensen binnen zeven minuten konden worden gered met een hoogwerker.
In de meldkamer zat Erik Prins, centralist van de brandweer: 'Bij de eerste melding dacht ik nog: dit wordt niet heel spannend. Maar al snel kwamen er meerdere belletjes, dat het vuur uit het dak kwam en toen wisten we wel dat het serieus was.' Toen kwam de melding binnen dat er drie mensen vastzaten.
'Voor ons was de prioriteit niet de brand, maar de mensen die binnen zaten', aldus bevelvoerder Sander Kukler. En dat het spannend werd, bleek al snel toen een van de jongeren tegen de centralist zei: 'Wij beginnen wel aardig te vergassen hier moet ik zeggen.'

'Je doet het voor de mensen'

In de tussentijd hield de centralist de drie aan de praat, om hen gerust te stellen en te adviseren. Binnen een paar minuten kon brandweer de drie uit hun benarde positie bevrijden. 'Het heeft precies zeven minuten geduurd. Het moment dat hij belde totdat ze werden opgehaald met de hoogwerker', zegt Prins. Pas achteraf staan de brandweerlieden stil wat er allemaal had kunnen gebeuren. 'Je doet het wel voor de mensen, maar je hebt het gevoel er niet bij. Pas als je weggaat dan denk je: het was wel echt een topinzet', aldus Kukler.
De brandweer had na de reddingsactie de grootste moeite om de brand onder controle te krijgen. De brand was ontstaan in de afzuigkap waardoor het zich via het ventilatiekanaal door het pand verspreidde. Nadat de vlammen waren gedoofd, bleef er een flinke ravage achter. Niemand raakte gewond. Het restaurant hoopt eind november weer de deuren te kunnen openen.