Wisselen van zorgverzekering? 5 tips van de Consumentenbond

© Sandra Consumentenbond (Redactie
DEN HAAG - Ieder jaar is het weer een moeilijke beslissing. Stap je over van zorgverzekering, neem je er een aanvullende verzekering bij of houd je alles zoals het was?
Sandra de Jong van de Consumentenbond gaf bij Debby en haar Mannen een aantal handige tips, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Waarom en wanneer stap je over?

De meest voorkomende redenen om over te stappen zijn: een lagere premie, een beter dekking of een collectieve verzekering. Overstappen moet voor 31 december van dit jaar gebeuren. Tussentijds overstappen is alleen in bijzondere gevallen mogelijk.

Wat voor soort verzekering kies je?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten verzekeringen. De basisverzekering is verplicht. Daarnaast zijn er ook aanvullende verzekeringen die je af kunt sluiten bovenop je basisverzekering. Als je verwacht hoge ziektekosten te maken het aankomende jaar, is het verstandig om te kijken naar een aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoed vaak maar een aantal behandelingen.

Besparen op je premie

Bijna alle zorgverzekeraars bieden hetzelfde aan, omdat dit wettelijk is vastgesteld. Toch verschillen de prijzen vaak nog aardig. Laat je bij het overstappen niet alleen leiden door de prijs, maar kijk ook naar de voorwaarden.

Bepaal je eigen risico

Het eigen risico voor 2016 is vastgesteld op 385 euro, voor 2017 wordt dit nog bekendgemaakt. Verwacht je volgend jaar weinig zorgkosten? Denk er dan eens over na om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Je maandelijkse premie wordt hierdoor lager.

Eigen situatie

Houd bij het kiezen van een zorgverzekering goed je eigen situatie in gedachten. Ouderen hebben over het algemeen meer zorg nodig dan jongeren. Het is om die reden raadzaam om op latere leeftijd goed te kijken naar een passende aanvullende verzekering.