Instellingen

Veel verzet tegen komst groot outletcentrum Zoetermeer

De Holland Outlet Mall. (Impressie: Provast)
De Holland Outlet Mall.

ZOETERMEER - Het verzet tegen de komst van een groot outletcentrum naast het Stadshart in Zoetermeer groeit. Dinsdag besluit het stadsbestuur op basis van meerdere onderzoeken of de Holland Outlet Mall (HOM) er moet komen.

De

is een futuristisch outletcentrum van 31.000 vierkante meter en moet verrijzen op de locatie van het huidige Woonhart. De verwachting is dat de

jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Het outletcentrum is een gezamenlijk initiatief van projectontwikkelaar Provast en de eigenaren van woonboulevard Woonhart.

Dit terwijl er in Nederland al heel veel winkelruimte leegstaat, zo’n tien procent van het totaal. In Zoetermeer bedraagt de leegstand acht procent, maar in bijvoorbeeld Rijswijk is dat 23 procent. Onlangs hebben provinciebestuurders een overeenkomst ondertekend met minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken om de winkelleegstand terug te dringen.

Onzalig plan

Bovendien zijn er ambitieuze plannen voor winkelcentrum Leidsenhage. Het verouderde winkelcentrum in Leidschendam wordt verbouwd tot een nieuw, volledig overdekt complex van 116.000 vierkante meter. Eigenaar Unibail-Rodamco wil bezoekers uit de hele regio en zelfs daarbuiten trekken.

Gemeenten en ondernemers in de omgeving van Zoetermeer zijn kritisch op de plannen voor de HOM. Zij vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden. ‘Het is een onzalig plan’, zegt Nico Voogt namens de ondernemersverenigingen Midden Holland, Groene Hart en Gouda Onderneemt! ‘Het optimisme van Zoetermeer is strijdig met het regionale belang.’

Concurrentie van internet

In september schreef Voogt aan het Zoetermeerse stadsbestuur: ‘Vergeet niet dat juist de branches mode en sport al veel concurrentie ondervinden van internet. Een nieuw aankoopcentrum in de buurt kan voor sommige retailers net het duwtje in de rug zijn waardoor zij alsnog omtuimelen.’

Ook in Zoetermeer zelf zijn ondernemers sceptisch over het outletcentrum. ‘Een consument kan zijn euro maar een keer uitgeven. Wij zijn er zeker niet van overtuigd dat er voldoende markt is voor zo’n groot outletcentrum’, zegt Dennie van Herwijnen van de Stichting Winkelcentrabelang Zoetermeer (SWZ).  

Onderzoek brancheorganisatie

De Vereniging Promotie Stadshart Zoetermeer (VPSZ) maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen bouw van het outletcentrum op de plek van de woonboulevard. ‘Waarom extra retail (mode/sport) creëren wanneer de retailmarkt het zo moeilijk heeft gehad de afgelopen jaren en - zo blijkt - nu pas lichtelijk uit het dal aan het kruipen is?’ De VPSZ vreest voor twee ‘matig functionerende’ winkelcentra in Zoetermeer: het Stadshart en het outletcentrum.  

Ook INretail, de brancheorganisatie voor modewinkels, heeft zich bij de critici gevoegd. Uit het vorige week gepubliceerde rapport ‘Werk aan de Winkel’, uitgevoerd door adviesbureau McKinsey & Company, blijkt dat in de sector een afname in de werkgelegenheid dreigt die kan oplopen tot maximaal 130.000 voltijdbanen. 'De bevindingen uit het onderzoek doorkruisen de plannen van de gemeente Zoetermeer om een Holland Outlet Mall te vestigen in de stad', meent INretail.

Geschrokken

De onderzoekers waarschuwen voor toenemende leegstand en wijzen erop dat er onvoldoende winkeloppervlakte verdwijnt. Terwijl er met de Holland Outlet Mall in Zoetermeer juist extra winkelruimte bij wordt gebouwd. INretail is ‘geschrokken van het rapport en vreest voor de gevolgen voor ondernemers in Zoetermeer en de regio’. De brancheorganisatie adviseert de gemeente daarom de plannen in te trekken.

Na het college van Zoetermeer moeten ook de gemeenteraad en de provincie Zuid-Holland een besluit nemen over het Zoetermeerse outletcentrum. In 2012 werd een plan voor een outletcentrum aan de rand van Zoetermeer nog tegengehouden door de provincie. Een meerderheid van Provinciale Staten was van mening dat de komst van zo'n outlet center een negatieve invloed zou hebben op de Zoetermeerse binnenstad.

Onderzoekskosten

De afgelopen maanden zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de haalbaarheid van de HOM. De onderzoekskosten bedragen bijna vijf ton, zo schreven de wethouders Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) en Marc Rosier (VVD) onlangs aan de gemeenteraad. Dat is 180.000 euro meer dan eerder was begroot. ‘Zonde van het gemeenschapsgeld’, vindt de VPSZ. ‘Dit had beter in het openbaar gebied van het Stadshart gestoken kunnen worden.’