Gouwekerk is verkocht, Gouds monument wordt congresgebouw en hotel

De Gouwekerk in Gouda gezien vanaf de Sint-Janskerk
De Gouwekerk in Gouda gezien vanaf de Sint-Janskerk © Nick Blakenburg
GOUDA - De Gouwekerk aan de Hoge Gouwe in Gouda wordt een congrescentrum en hotel. Het hotel, dat zo'n veertig kamers krijgt, komt ook deels in de naastgelegen pastorie. Reliplan, bij wie het complex te koop stond, meldt op zijn website dat de kerk is verkocht.
Onbekend is wie het pand heeft gekocht. Volgens Reliplan-directeur Mickey Bosschert is de koop rond. 'In de kerk zelf komt een groot congrescentrum. Ook komt er in de kerk en in het gebouw ernaast een hotel met veertig kamers', zegt hij in het
. Voor welk bedrag de kerk van eigenaar verwisselt is niet bekendgemaakt.
Het kerkgebouw, een rijksmonument dat tussen 1902 en 1904 werd gebouwd, werd in 1975 gekocht door de stichting van Johan Maasbach. Hij kocht de kerk voor het symbolische bedrag van een gulden, maar de restauratie kostte hem en zijn stichting veel geld. In 2003 zette de stichting de kerk al te koop, maar in 2009 was er nog altijd niemand die de vraagpijs van 3,5 miljoen wilde betalen.

Leger des Heils

Reliplan is gespecialiseerd in de verkoop van kerkgebouwen. Ook het voormalige gebouw van het Leger des Heils aan de Prinsegracht in Den Haag staat via deze organisatie in de etalage.