Bijzondere boeken Louis Couperus onder hamer

Beeld van Louis Couperus, zonder hoed.
Het beeld van Louis Couperus in Den Haag.
DEN HAAG - Naar aanleiding van het uitkomen van de biografie 'Couperus. Een leven' op 10 november organiseert online veilinghuis Catawiki deze week een speciale Louis Couperusveiling met oude, zeldzame en kostbare boeken van één van de meest gelezen Nederlandse schrijvers ooit: Hagenaar Louis Couperus, onder meer bekend van de roman Eline Vere.
'Wij hebben in totaal bijna honderd bijzondere boeken van Couperus bijelkaar gebracht', vertelt veilingmeester Job Kwakman van Catawiki. Naast bekende werken in eerste druk zoals 'Extaze' en 'De Stille Kracht' bevat de veiling ook minder bekende uitgaven van de
. Topstuk van de veiling is een door Couperus gesigneerde bibliofiele uitgave van het boek 'De ode' uit 1919. Er zijn slechts 250 van deze uitgaven op de markt verschenen. De verwachting is dat dit boek zo'n duizend euro gaat opbrengen.
De boeken van Couperus zijn niet alleen beroemd vanwege de prachtige verhalen, maar ook vanwege de fraaie bandontwerpen. Uitgever L.J. Veen gaf rond 1895 een aantal bekende kunstenaars onder wie Jan Toorop, H.P. Berlage en Chris Lebeau de opdracht boekbanden te ontwerpen voor de verhalen van Couperus. Dit resulteerde in een reeks boeken met unieke ontwerpen die wereldberoemd zijn geworden.

Niet gecharmeerd

Opvallend is dat Couperus aanvankelijk zelf helemaal niet gecharmeerd was van het idee voor het inschakelen van kunstenaars voor de boekbanden omdat hij zelf duidelijke ideeën had over de bandtekening van zijn boeken.
Andere topstukken die geveild worden, zijn een prachtige eerste druk van Couperus' grootste roman 'De stille kracht' uit 1900 en een eerste druk van het boek 'Antiek toerisme' uit 1911 met een bandontwerp van de kunstenaar André Vlaanderen.