Instellingen

Scholen bezorgd, lachgas nu ook bij Aldi te koop: 'Dit is geen goed idee'

De aanbieding met slagroompatronen uit de folder van de Aldi
De aanbieding met slagroompatronen uit de folder van de Aldi © Omroep West
DEN HAAG - Aldi verkoopt binnenkort ook slagroompatronen met lachgas. Dat blijkt uit een folder van de supermarktketen. Een aantal scholen is daar niet blij mee, zo blijkt uit een rondgang van Omroep West. De patronen met lachgas worden vaak door jongeren gebruikt als een soort drugs, om er een roes van te krijgen. Toch zijn ze niet verboden.
De folder met de aanbieding van de Aldi, 'Alles voor de wintermaanden',  viel maandag bij veel huishoudens in de bus. De van oorsprong Duitse supermarktgigant biedt vanaf 14 december onder meer tien navulpatronen aan voor net geen drie euro.
Veel scholieren gaan in de pauze naar de supermarkt, om daar bijvoorbeeld een broodje, een zak chips of iets van chocolade te kopen. Maar bij de Aldi kunnen ze binnenkort dus ook deze slagroompatronen met lachgas krijgen.

'Niet verstandig'

Bij de vestiging van de Aldi aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag liggen veel middelbare scholen in de buurt. En de leiding van die scholen is niet blij dat hun leerlingen binnenkort makkelijk aan dit spul kunnen komen.
'Ik vind het niet verstandig dat de Aldi deze dingen gaat verkopen', zegt rector Ruud Grundeken van het Hofstad Lyceum aan het nabijgelegen  Colijnplein. 'Maar het is natuurlijk een beslissing die Aldi zelf neemt. Die kan geen rekening houden met wat scholen vinden.'  De school zegt nog niet bekend te zijn met leerlingen die het spul gebruiken.

'Leerlingen wijzen op gevaren'

'Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus we zullen het zeker in de gaten houden.' Op het Hofstad Lyceum wordt daarom ook tijdens de biologielessen aandacht besteed aan dit soort dingen. 'Je kunt er nooit voldoende preventieve maatregelen voor bedenken, maar je moet ze wel wijzen op de mogelijke consequenties en gevaren', zegt rector Grundeken.
Zijn collega Hans Luyendijk, rector van het Dalton aan de Aronskelkweg, is ook stellig: 'Nee, dat lijkt me geen goed idee' zegt hij. 'Sowieso lijkt het mij niet ongevaarlijk, hoe onschuldig het ook is.' Als het nodig is, zal Luyendijk niet aarzelen bij Aldi aan de bel te trekken. 'Als het nodig is doe ik dat, de verantwoordelijkheid voor mijn bijna duizend leerlingen neem ik heel serieus.'

Ook Maris College niet blij

Locatiedrecteur Lily Walter, van het Maris College Bohemen aan de Mgr. Nolenslaan, is ook niet blij met de stap van Aldi. 'Nee, dat is in principe geen goed idee. Het is tenslotte een vorm van ongezond gebruik maken van zo'n middel', zegt ze tegen Omroep West. 'Het is natuurlijk bedoeld voor slagroomspuiten. Dat is nu weer even zo'n hype, dat kinderen dat op feestjes doen.'
Gebruik op school is niet toegestaan. 'Als we leerlingen op het gebruik betrappen, geven we ze een waarschuwing of zelfs een schorsing voor een paar dagen. Hun ouders moeten dan ook op school komen', zegt Walter. De school is sowieso streng: Leerlingen mogen tijdens de pauzes niet van het schoolplein af.

'Ze zijn nou eenmaal bedoeld voor een slagroomspuit'

Volgens Walter is de kans dat leerlingen bij de Aldi in het nabijgelegen winkelcentrum dit soort dingen gaan kopen, daarom klein. 'Het zal bij ons dus wel meevallen, leerlingen weten dat ze niet het plein af mogen. Dat is al jaren zo. En dat de Aldi het gaat verkopen is natuurlijk niet echt geweldig, maar wat doe je er tegen?', vraagt zij zich af.
Volgens woordvoerder Lex Benden, van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, gaat het nog steeds om patronen voor slagroomspuiten. 'Ik heb de folder ook gezien', zegt hij. 'Ze worden ook voor andere dingen gebruikt, maar ze waren altijd al te koop en zijn nou eenmaal bedoeld voor een slagroomspuit.'

'Mensen hebben het nodig'

Dat mensen er iets anders mee doen, is volgens Benden hun eigen verantwoordelijkheid. Hij wijst erop dat het Trimbos Instituut inmiddels een onderzoek doet naar die andere zaken die mensen er mee doen. 'Maar het RIVM heeft al een inschatting gemaakt dat er geen gezondheidseffecten worden verwacht', aldus Benden.
Het gebruik van lachgas is niet zonder risco's, zegt woordvoerder Rob Hageman van de GGD in Den Haag. Hij wijst erop dat het onverstandig is lachgas te gebruiken als je aan het verkeer deelneemt. Ook kan er gevaar optreden als je dit soort gas in een keer laat losgaan, dan kan het vastvriezen aan je lippen of je longen raken beschadigd, zegt Hageman. Volgens hem het is lastig te verbieden, want 'mensen hebben het ook nodig om slagroom mee te kloppen.'

Aldi: Geen reactie

Supermarktketen Aldi kon dinsdagmiddag niet reageren.
UPDATE: De Aldi heeft alsnog gereageerd.