Instellingen

Onderzoek: Wij fietsen niet zo snel, maar Noord-Hollanders en Friezen trappen helemaal niet door

Mark Rutte op de fiets op weg naar het Catshuis
Mark Rutte op de fiets op weg naar het Catshuis © ANP

DEN HAAG - Hoe hard fiets jij? Waarschijnlijk niet gigantisch hard. De gemiddelde Zuid-Hollander fietst 15,9 kilometer per uur. Volgens een onderzoek van de Fietsersbond is dat goed voor de zevende plaats van alle provincies van ons land.

De Zeeuwen zijn het snelst van allemaal. Zij gaan met 16,6 kilometer per uur vooruit. Ook mensen uit Overijssel (16,3 km/h), Noord-Brabanders (16,2), Drentenaars (16,1), Limburgers (16,0) en mensen uit Gelderland (16,0) zijn sneller thuis dan wij.

Friezen doen het rustig aan. Zij trappen hun stalen ros met 15,1 kilometer per uur vooruit. Dat is 100 meter minder dan de Noord-Hollanders. De Friezen zijn daarmee het traagst van alle Nederlanders.

Bijna 83.000 ritjes

In totaal werden er in onze provincie 362.526 fietskilometers verdeeld over 82.869 ritten geregistreerd. De maximale afstand die bij ons werd gemeten, was 128 kilometer. In Drenthe was er iemand die er zin in had. Daar werd een afstand van 161 kilometer geregistreerd. Misschien aan het oefenen voor de Tour de France? Of de Drentse fietsvierdaagse, dat kan natuurlijk ook.