Instellingen

Miljoenen extra voor betere bereikbaarheid van Scheveningen: kruispunt wordt verdiept aangelegd

DEN HAAG - Aan de plannen om van Scheveningen een nog aantrekkelijkere badplaats te maken, wordt nu een heel nieuw onderdeel toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat er geen verkeersinfarct ontstaat, wordt de kruising van de Zwolsestraat met de Gevers Deynootweg verdiept aangelegd. Ook wordt de toegang naar de parkeergarage aan de Zwolseweg verbeterd. Totale kosten: meer dan tien miljoen euro.
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag vandaag besloten. ‘Het voordeel is dat de toeristische badplaats Scheveningen straks op een veel betere manier wordt ontsloten en dat er dus straks minder files staan,’ zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD) tegen Omroep West.
Nadat eerst het zuidelijk deel van de Scheveningen is opgeknapt, is volgend jaar het noordelijk deel aan de beurt. Dan wordt ook hier de boulevard helemaal opnieuw ingericht. Bovendien komt er een nieuw complex met horeca, winkels en een grote ondergrondse parkeergarage met 700 plekken. Dat wordt ontwikkeld door Hommerson.

Zorgen in Scheveningen

Tot nu toe was het idee dat automobilisten om die garage te bereiken op het kruispunt rechtsaf zouden moeten slaan richting Zwarte Pad om dan met een slinger de bestemming te bereiken. Dat zou kunnen leiden tot meer files. Vandaar dat er in Scheveningen bezwaren leefden. Hoewel uit berekeningen bleek dat het niet écht nodig zou zijn om de kruising aan te pakken, heeft het college ‘toch goed geluisterd naar die zorgen’, aldus Revis. In de praktijk betekent het dat het verkeer dat vanaf de Zwolsestraat komt, ter hoogte van het Bilderberg Hotel onder de grond gaat. De wethouder: ‘Je rijdt straks over de Zwolsestraat zo die garage in.’
Een ander onderdeel van de plannen is dat de entree van de even verderop gelegen parkeergarage aan de Zwolsestraat op een andere plek komt. De ingang van de garage is nu nog aan het begin van de Zwolsestraat. Als automobilisten die missen of hopen op een plekje dichterbij het strand, rijden ze door tot de Gevers Deynootweg en moeten dan weer omkeren, met als gevolg veel onnodig verkeer.

Dichterbij het strand

Daarom komt de ingang straks veel dichterbij het strand. Ook die wordt ondergronds. En wat nu nog de ingang van de garage is, wordt straks de uitgang. ‘Daardoor kan het verkeer direct zijn weg vinden naar de garage. Dat verbetert de doorstroming van het verkeer enorm', aldus wethouder Tom de Bruijn (D66).
Hij heeft hoge verwachtingen van de eigen plannen. ‘Dit is een enorme verbetering voor de bereikbaarheid van Scheveningen. Want de mensen kunnen nu dichterbij het strand parkeren. En tegelijkertijd zorgen we ervoor dat we de opstoppingen hier tot het minimum beperken.

Loop van volgend jaar

De precieze kosten van de projecten moeten nog worden becijferd. Het college denkt nu dat de hele operatie meer dan tien miljoen euro gaat kosten. Als alles meezit, wordt het tegelijk met de andere plannen van de operatie ‘De Kust Gezond’ uitgevoerd, dat is in de loop van volgend jaar.
Volgens wethouder Karsten Klein (CDA) is het plan voor een betere ontsluiting van Scheveningen ook van groot belang voor de economie van de stad. ‘De bewoners en bezoekers moeten geen last hebben van files en rondrijdend verkeer omdat mensen de garages niet kunnen vinden. We willen de economie hier laten floreren en dan is een goede bereikbaarheid echt essentieel.’ Klein benadrukt dat het geen vaag plan is waar niemand ooit meer iets hoort. ‘Er zijn veel studies geweest, maar nu gaan we ook daadwerkelijk iets doen.’