Mbo-studenten Mondriaan koken de horeca voor: 'Meer groente op het menu is gezonder'

© ROC Mondriaan
DEN HAAG - Hoe krijg je meer groente op het menu van de Haagse horeca, en liefst niet te duur? Met die vraag ging een groep mbo-studenten van ROC Mondriaan aan de slag. Dinsdagavond probeerden zij de plaatselijke middenstand met hun gerechten te overtuigen. Onder leiding van chefkok Pierre Wind kookten zij hen voor. 'Groentes zijn gezond', zegt één van zijn mbo-studenten, 'En als je groente niet te veel doorkookt blijft er zelfs 20 procent meer vitamines bewaard.'
Wind leidt het nieuwe
van
in Den Haag. De term practoraat is afgeleid van de lectoraten (=kennisdomeinen) van hogescholen die samen met studenten onderzoek doen. Een practoraat op het mbo is vooral praktisch gericht. Het is de bedoeling dat een practoraat niet alleen onderzoek doet, maar dit ook daadwerkelijk in de praktijk uitvoert. 'Ik leid, maar zij doen het', zegt Wind, en geeft één van zijn studenten een knuffel en een stoot.
Tekst loopt door na video.

Vegamuse, Kroketspruit en groente-ijs zijn zomaar wat vindingen die bij alle gangen langskomen. Onderwijl presenteren de studenten hun plannen aan mensen uit de horeca en middenstand. En nu maar hopen dat die de ideetjes overnemen op hun menukaart. Slager Pim Schop was één van de deelnemers. 'Ja, ik sta er positief tegenover. Ik hou wel van groente en al die varianten.' Hij neemt nog een slok van zijn wortelprosecco. 'Maar', voegt hij er lachend aan toe, 'Ik hou ook van vlees.'