B en W Zoetermeer: 'Holland Outlet Mall kan er komen'

ZOETERMEER - Zoetermeer krijgt een Holland Outlet Mall, als het aan het college van B en W ligt. Dat hebben de wethouders Marc Rosier en Mariëtte van Leeuwen woensdagochtend bekendgemaakt. Volgens het college betekent het nieuwe winkelcentrum een impuls voor de binnenstad en de regio.
De Holland Outlet Mall zal jaarlijks 20 miljoen euro extra omzet opleveren voor de winkeliers in het Stadshart en de Dorpsstraat, stellen de wethouders. Daarnaast neemt de vastgoedwaarde van het Stadshart toe en zal de Mall jaarlijks naar verwachting minimaal 6,5 miljoen bezoekers gaan trekken. Die zullen ook geld gaan uitgeven in de Zoetermeerse horeca, verwacht het stadsbestuur.
'We moeten de stad aantrekkelijk houden', zegt wethouder economische zaken Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn). 'Mensen willen beleving, dat biedt de Holland Outlet Mall.' Marc Rosier (VVD), wethouder van stedelijke ontwikkeling, is blij met de voorgenomen komst van de mall. 'Het is een mooie en goede kans voor Zoetermeer en de regio.'

Gemeenteraad

Het winkelcentrum, dat zo'n 150 miljoen euro kost, moet verrijzen op de plaats van de huidige meubelboulevard en boven de tunnelbak van de Europaweg. De gemeenteraad neemt - naar verwachting volgende maand - een besluit over het outletcentrum. Ook de provincie Zuid-Holland moet zich er nog over buigen.
De wethouders zullen ook de regio moeten proberen te overtuigen van de meerwaarde van de Holland Outlet Mall. Gemeenten en ondernemers in Zoetermeer en omgeving vrezen namelijk dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden.
Artist impression Holland Outlet Mall (bron: Provast):